Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

“Was je handen, maar laat de rest van je lichaam met rust”: deze professor neemt al vijf jaar geen douche meer

Terwijl er een pandemie over de wereld raast, stelt James Hamblin (38) onze wasrituelen in vraag. “Was je handen,” zegt hij, “maar laat de rest van je lichaam met rust.” De Amerikaanse professor gebruikt al jaren geen shampoo of douchegel, schrijft hij in zijn nieuwe boek Schoon. 

8 reacties

  • nicole desseyn

    3 jaar geleden
    Een dagelijkse douche is niet nodig en niet goed voor de huid die wordt teveel ontvet ja kan je dagelijks opfrissen aan de lavoir en liefst met een neutrale zeep oa Sunlight die heeft een fijne geur en droogt uw huid niet uit ook te gebruiken in de douche op een puff kan je goed doen schuimen zoals douchegel 
  • Katia Mistianes

    3 jaar geleden
    Wijze raad waar ik kan inkomen. Hoe deden de westerse mensen het in al de vorige eeuwen? Weinig tot zeer weinig wassen, en dat ging blijkbaar ook. Dagelijks de gevaarlijke kruispunten, en 1x per week een ligbad. Is zuinig en meer dan genoeg. Het haar 1x per maand wassen. Minder wassen wordt eigenlijk al jaren aangeprezen, onder meer in de 'boekskes'. Dit is wijze raad die je moet distilleren tussen alle onwijze raad. 
  • Théo Langenaeken

    3 jaar geleden
    Ik kan er wel inkomen. Het staat vast dat okselreuk rustgevend is. Maar de laatste jaren worden we voortdurend aangeraden om produkten te gebruiken voor reiniging EN ontsmetting, om de toiletten een synthetisch geurtje te geven enz. Hier is niets natuurlijk aan de gang maar wel geldklopperij.
  • Tim De Decker

    3 jaar geleden
    Er zit iets in. Ik was me ook maar eens in de paar weken uitgebreid in bad (wel met zeep)... voor de rest af en toe eens bepaalde plaatsen gewoon met water (intieme delen,...) als ik me niet fris voel of ergens gezweet heb ofzo. Ik heb geen enkele allergie, geen huidproblemen en stink niet. M'n vrouw wast zich wel elke dag met zeep en gebruikt allerlei productjes ... zij heeft wel huidproblemen (eczeem-achtige dingen) en lichte allergieën!
  • Emi Hergersberg

    3 jaar geleden
    In niks overdrijven is de gouden regel en zien  dat ge 't badwater kunt recycleren om het WC door te spoelen  :-)