Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Waarom de Antwerpse politie het ene na het andere Joodse feest moet stoppen: ‘Wet van God staat boven corona’

Waarom de Antwerpse politie het ene na het andere Joodse feest moet stoppen: ‘Wet van God staat boven corona’
Beeld ID/ Patrick De Roo

De voorbije week ontdekte de Antwerpse politie drie grote bijeenkomsten in de Joodse wijk. Net zoals in New York en in Israël lijkt de ultraorthodoxe groep binnen de gemeenschap lak te hebben aan maatregelen. ‘Ze plaatsen de wet van God boven de wet van de mensen.’

De potten stonden nog te pruttelen en de tafels waren voor ruim honderd mensen gedekt, maar toen de Antwerpse politie donderdagavond in een pand aan de Belgiëlei binnendrong, waren de Joodse gasten al op de vlucht. “De meesten zijn via alle mogelijke uitwegen gevlucht richting de straat, aanpalende woningen of een school, bijvoorbeeld door over muurtjes te klimmen”, doet politiewoordvoerder Wouter Bruyns het relaas. Liefst 33 mensen werden geïdentificeerd, onder wie een minderjarige.

Wellicht kregen de feestvierders in de gaten dat agenten met behulp van een slijpschijf de deur moesten forceren, nadat de politie een melding had binnengekregen. “Dat zijn geen mooie beelden”, weet ook burgemeester Bart De Wever (N-VA), die niet met de vinger naar de gemeenschap wil wijzen. “Je hebt in alle bevolkingsgroepen mensen die zich niet aan de regels houden”, klinkt het.

De politie legde donderdagavond een Joods feest stil in Antwerpen. De tafels waren voor ruim honderd mensen gedekt.Beeld Politie Antwerpen

Een alleenstaand incident is het echter niet. Eerder op de week werden in de Joodse wijk ook al twee grote bijeenkomsten stilgelegd, waarbij de Antwerpse politie respectievelijk 42 en 57 personen arresteerde. Hoewel er genoeg andere inbreuken te vermelden zijn – zoals een groep studenten die een feestje bouwde op hotel – waren die lang niet in dezelfde grootteorde, bevestigt Bruyns.

Coronahotspots

Volgens het Forum der Joodse Organisaties (FJO), dat de overtredingen stevig veroordeelt, ging het om “een bar mitswa en twee huwelijken”. De organisatie wijst erop dat de aanwezigen zich vooral binnen de ultraorthodoxe strekking van de gemeenschap bevinden, een strekking die overigens niet vertegenwoordigd is in het Forum. Dat het een groep zou zijn die moeilijk te bereiken is met de coronamaatregelen, is volgens FJO geen excuus. “Ze weten dat het niet mag.”

Dat het toch gebeurt, verrast professor Klaas Smelik (UGent) niet. “In Israël is er elke dag wel zo’n incident binnen die ultraorthodoxe gemeenschap.” Ook in New York bleken wijken zoals Williamsburg de voorbije maanden coronahotspots. Begin november vond er een geheim huwelijksfeest met duizenden Joodse gasten plaats.

Smelik benadrukt dat die strekking slechts 10 procent van de Joodse gemeenschap uitmaakt. “Helaas krijgen ze veel aandacht in verhouding met de numerieke omvang.” In Antwerpen liggen de kaarten echter eerder fiftyfifty geschud, zegt Ludo Abicht, auteur van de Eeuwige kop van de Jood. Dat heeft vooral te maken met de naoorlogse influx van Joden vanuit Oost-Europa.

“Het is een groep die de wet van God boven de wet van de mensen plaatst”, zegt Abicht, die stelt dat de Joodse geboden nochtans duidelijk voorrang geven aan de regels van het land waarin je woont. “De meesten respecteren dat”, zegt Smelik. “Dit is te vergelijken met de extreme protestanten in Nederland die weigeren zich te laten vaccineren of zelfs te verzekeren, omdat je dan wantrouwen toont in God.”

Getallenmystiek

Dat de huwelijken al maanden voorbereid waren, allicht al van voor de eerste lockdown dit voorjaar, lijkt verre van een excuus. Er zou een ingewikkeld proces voorafgaan aan het kiezen van een datum, waarbij onder meer de Joodse getallenmystiek een rol speelt. 

“Maar dan nog hadden ze het enkel met het gezin kunnen laten doorgaan”, zegt Abicht, die streng is voor de ultraorthodoxe strekking. “Die mensen leven niet op een eiland. Ze komen ook buiten en hebben winkels. Dit is absoluut niet sociaal.” Binnen de ultraorthodoxe gemeente, Machsike Hadass, was niemand bereikbaar voor commentaar.

De Antwerpse politie plant voorlopig geen extra patrouilles in de Joodse wijk. “We zien dit vooral als een bevestiging dat onze detectie goed verloopt”, zegt Bruyns. “Al kunnen we inderdaad niet met zekerheid zeggen dat we donderdag geen vier andere feesten gerateerd hebben. Dat geldt natuurlijk evengoed voor een villawijk in Wilrijk.”