‘Noordzee onder toezicht: VK en Frankrijk willen ‘het Kanaal oversteken in een gammel bootje onuitvoerbaar’ maken’

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben een akkoord getekend om het aantal migranten dat het Kanaal probeert over steken, te temperen. Frankrijk gaat meer politie laten patrouilleren op de Franse stranden. Beide landen gaan onder meer drones en radartechnologie inzetten om de gevaarlijke oversteek te verhinderen. 

Priti Patel en Gérald Darmanin, respectievelijk de Britse en de Franse minister van Binnenlandse Zaken hebben afgelopen weekend hun voornemen uitgesproken om de gevaarlijke migratieroute door te knippen. 

Illegaal meereizen met vrachtwagens of de trein is vrijwel onmogelijk geworden. De haven en de kanaaltunnel bij Calais zijn omringd door metershoge muren en kilometers aan stalen hekken. Met de nakende brexit zien de mensen in de miserabele migrantenkampen in Noord-Frankrijk hun kansen zienderogen slinken om ‘het beloofde land’ Engeland te bereiken. Het land heeft die status omdat het er nog mogelijk is om informeel te leven. Bovendien vallen asielzoekers in het VK niet onder de beruchte Dublin-regels van de EU, waarbij er asiel moet aangevraagd worden in het eerste land van aankomst (de facto is dat bijna altijd Griekenland of Italië).

Levensgevaarlijk 

Daarom proberen steeds meer migranten het Kanaal over te steken in gammele bootjes. De sterke stroming, en het vele vrachtverkeer op de drukbevaren zeeweg, maken de oversteek uitermate gevaarlijk. Volgens recent onderzoek zouden er de voorbije 20 jaar minstens 300 asielzoekers verdronken zijn in een poging om Groot-Brittannië te bereiken. Dit jaar zijn er al minstens 7 migranten zijn omgekomen in de Noordzee. Vorige maand nog overleed een Iraans gezin met twee kinderen toen hun bootje zonk. 

Patel en Darmanin hebben dit weekend een samenwerkingsakkoord getekend, om de oversteek ‘compleet onuitvoerbaar’ te maken. Frankrijk zal het aantal agenten dat patrouilleert op de 150 kilometer lange kustlijn verdubbelen. De ministers gaan ook inzetten op bewakingstechnologie zoals drones, hekkens, radars en nachtkijkers. 

Het VK verwijt Frankrijk al jaren dat het te weinig doet om de irreguliere oversteek te verhinderen. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 3.948 mensen het Kanaal overgestoken tussen januari en augustus van dit jaar.

Meer