Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Eerste resultaten Leuvens vaccin veelbelovend: al na 10 dagen immuniteit en langdurig werkzaam

Johan Neyts.Beeld Layla Aerts / KU Leuven

In de race om de coronavaccins springen ook een aantal Belgische universiteiten in de dans. Zo werkt viroloog Johan Neyts aan het Rega Instituut van de KU Leuven aan een vaccin, gebaseerd op het reeds bestaande gelekoortsvaccin. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend, vertelt Neyts in een interview met vakblad EOS.

De onderzoeksgroep van het Rega Instituut publiceerde de eerste resultaten vandaag in vaktijdschrift Nature. En ook al zou het vaccin pas ten vroegste in 2022 op de markt komen, toch heeft het enkele ontegensprekelijke voordelen in vergelijking met de vaccins van onder meer Pfizer en Moderna.

Zo is het vaccin gebaseerd op het reeds bestaande gelekoortsvaccin, wat niet alleen reeds na 10 dagen immuniteit oplevert, maar dat ook levenslang. Ook het vaccin tegen SARS-CoV-2 zou dezelfde resultaten opleveren. “Toen we het virus in de neus van hamsters druppelden die tien dagen eerder gevaccineerd waren met ons vaccin, bleek dat er in de longen van de meeste dieren geen enkel spoor van het virus terug te vinden was. Dat wijst erop dat een enkele dosis van ons vaccin hen al binnen tien dagen compleet beschermt tegen het virus”, aldus Neyts. 

Dat zou een significant voordeel betekenen als je het vergelijkt met de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca die na drie of vier weken nog een tweede dosis vereisen, waarna er pas immuniteit wordt opgewekt.

Ook wat de levenslange werking betreft, klinkt Neyts optimistisch. “De cellulaire immuniteit die wordt opgewekt doet vermoeden dat het vaccin net zoals het gelekoortsvaccin zelf op zijn minst een langdurige immuniteit zal opwekken.” Dit in tegenstelling tot andere vaccins, waar de immuniteit na enkele maanden reeds zou afbouwen.

Voorts benadrukt de viroloog ook dat het vaccin geen bijwerkingen voortbrengt.

Wachten tot 2022

Vooraleer het op de markt komt is het echter nog afwachten tot 2022. Toch is dat volgens Neyts geen obstakel, want “het virus zal nog jarenlang blijven circuleren”. Bovendien is zijn vaccin ook beter geschikt om toe te brengen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, waar vaccins die op extreem koude temperaturen bewaard moeten blijven, fel in het nadeel zijn. Daarnaast vaccineert het ook meteen tegen gele koorts, waardoor het meteen twee vliegen in een klap slaat.