De centrale toetsen zullen bij alle Vlaamse leerlingen afgenomen worden op twee momenten in het lager onderwijs en aan het einde van de 1ste en 3de graad van het secundair onderwijs.
Volledig scherm
De centrale toetsen zullen bij alle Vlaamse leerlingen afgenomen worden op twee momenten in het lager onderwijs en aan het einde van de 1ste en 3de graad van het secundair onderwijs. © BELGA

Centrale toetsen voor alle Vlaamse leerlingen vanaf 2023

Een samenwerkingsverband van vijf universiteiten en twee hogescholen gaat centrale toetsen ontwikkelen die alle Vlaamse leerlingen vanaf 2023 op vier momenten in hun schoolcarrière zullen afleggen. Het samenwerkingsverband zal koepeloverschrijdende en wetenschappelijk gevalideerde proeven uitwerken en de scholen vanaf 2023 ondersteunen bij de afname. Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wordt zo "een revolutie" voorbereid.

14 reacties

  • gustaaf van bever

    1 maand geleden
    Elke Van den Bossche... wij hadden les van maandag tot zaterdagmiddag. Verlof was Nieuwjaar, Pasen en grote vakantie. En ook een pak huiswerk. Toch hadden we nog de tijd om samen te ravotten( inplaats van vliegtuig op en weg). Eindexamen technisch middelbaar 14 mondelinge vakken in een zittijd , beginnen deze morgen, stop de volgende namiddag. Waren wij slimmer of..beter gedisciplineerd?
  • Yvanka Pilzer

    3 jaar geleden
    We hadden ooit het beste onderwijs ter wereld.  Er werd aan gesleuteld om enerzijds de lat te verlagen want iedereen moet meekunnen (niet realistisch) en anderzijds om andere internationale modellen te volgen.   Het onderwijs is er sindsdien alleen maar sterk op achteruit gegaan.  
  • Elke Van den Bossche

    3 jaar geleden
    Moeten de kinderen niet al genoeg toetsen doen?? Een extra controle op het onderwijs. Om de duur gaan scholen met elkaar gaan wedijveren en komt door die competitie onderling de goede sfeer in het gedrang met uiteindelijk gedemotiveerde leerkrachten en leerlingen als gevolg. Zijn we allemaal machines geworden? Kinderen hebben al geen tijd meer om te spelen, want ze zijn constant bezig met huiswerk. Kinderen met burn-out of psychische problemen zijn niet ver af.
  • Tamzin Andersen

    3 jaar geleden
    Heel goede beslissing. Zo zal ook leerachterstand gemakkelijker ontdekt en behandeld kunnen worden. Leerlingen met dyslexie enz. krijgen nu ook al bepaalde hulpmiddelen bij toetsen, dat zal zo blijven. En wat men ons al jaren probeert wijs te maken en dat gezorgd heeft voor een ongelooflijk laag onderwijsniveau : niet ieder kind kan in iedere richting volgen en dan moet niet de leerstof gemakkelijker worden, maar moet het kind naar een aangepaste richting waar het wél kan volgen.
  • marc castermans

    3 jaar geleden
    Een zeer goede beslissing die elke school zal toelaten aan de hand van een zelfanalyse bij te sturen waar het hoort. Overal elders is dit reeds van toepassing en Weyts heeft al meer goede initiatieven genomen dan vele van zijn voorgangers.