Direct naar artikelinhoud
CoronavirusCijfers

Stabilisering coronacijfers baart zorgen: ‘Als we blijven hangen, zijn mogelijk nog andere maatregelen nodig’

Stabilisering coronacijfers baart zorgen: ‘Als we blijven hangen, zijn mogelijk nog andere maatregelen nodig’
Beeld Aurélie Geurts

Er is nog steeds een lichte daling in de besmettingscijfers, maar die is nu zo klein geworden dat we kunnen spreken van een stagnering. Bij de ziekenhuisopnames is er zelfs een lichte stijging ten opzichte van gisteren. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs baart dat zorgen. Hij sluit nieuwe maatregelen niet uit. Ook het Crisiscentrum spreek vandaag over een stabilisering in de cijfers.

Een van de redenen waarom het aantal besmettingen niet meer sterk daalt, is het feit dat we sinds 23 november weer asymptomatische gevallen testen. “Bij mensen met symptomen blijven we wél een daling zien”, aldus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). “We hebben een tijd blind gevaren en nu pikken we de gemiste gevallen weer op.”

Op deze manier is het niet duidelijk wanneer we precies onder de cruciale coronadrempels zullen duiken. Zo moet het aantal besmettingen dalen tot maximaal 800 besmettingen per dag. Vooraleer er over versoepelingen gesproken kan worden, moeten we dat lage niveau bovendien minstens drie weken aanhouden. 

Steeds verdere toekomst

Exact voorspellen waar het cijfer naartoe gaat, is bijzonder moeilijk en afhankelijk van veel factoren, zoals hoeveel contact we hebben met anderen of ons reisgedrag. Maar als de huidige trend aanhoudt, zullen we de drempel van 800 dagelijkse besmettingen pas op 8 februari bereiken. Tel daar nog drie weken bij en we schrijven 29 februari. Als de stagnatie van de laatste dagen aanhoudt, zal dat moment overigens nog verder in de toekomst komen te liggen.

“Reken zeker op januari”, zegt Molenberghs voorlopig nog. “Maar hoe langer deze stagnatie aanhoudt, hoe meer dit vooruit schuift in de tijd. Als we blijven hangen, moeten we denken aan nieuwe maatregelen. Zoals het beperken van het internationale verkeer, maar dat is sneller gezegd dan gedaan.”

Ziekenhuisdrempel in januari

Ook de ziekenhuiscijfers zijn niet bijster positief. Elke dag worden nu gemiddeld 189 mensen opgenomen, een cijfer dat al enkele dagen stabiel blijft. Trekken we de gemiddelde daling de afgelopen week gewoon door, dan zouden we pas op 9 januari aan de drempel van 75 opnames komen. Deze parameter moeten we minstens een week volhouden, waarna we dus op 16 januari zouden uitkomen. 

Bij dezelfde berekening tien dagen geleden zou de drempel nog op 21 december bereikt worden, maar die datum is in tussentijd dus al bijna drie weken opgeschoven. Het mag duidelijk zijn dat er van versoepelingen voorlopig geen sprake kan zijn, zoals ook verschillende politici afgelopen weekend lieten verstaan

Grensstreken

Wat de stagnatie van de ziekenhuisopnames betreft, ziet Molenberghs een combinatie van factoren als verklaring. Vooral in de woonzorgcentra is er een stijging te zien. “We houden ons ook minder goed aan de maatregelen”, weet de biostatisticus. 

Hij wijst verder op het probleem van de grensstreken, zoals ook op onze kaart goed te zien is. “In het noorden van Antwerpen met Nederland, de twee ‘Limburgen’ en zeker ook de grens met Luxemburg. Laat het land Luxemburg nu net de slechtste leerling van Europa zijn. We moeten toch opletten met internationaal reizen.”

Over de lockdownfeestjes zei Molenberghs dat die wel degelijk een invloed op de cijfers kunnen hebben als die in groten getale plaatsvinden. “En het gebeurt vrij veel.” 

“We zien verder dat de mobiliteit weer toeneemt, wat te maken heeft met het openen van de scholen. Minder telewerk ook. We moeten de maatregelen goed blijven opvolgen want de cijfers moeten écht wel verder naar beneden.”

‘Stabilisering na lange periode van goed nieuws’

“Na een lange periode van goed nieuws lijken de cijfers nu te stabiliseren”, zei ook viroloog Steven Van Gucht van het Crisiscentrum deze ochtend. “Die trend is vooral duidelijk in Vlaanderen en Luxemburg. De precieze verklaring kennen we nog niet, maar we vermoeden dat verschillende elementen aan de basis liggen.”

Van Gucht wijst onder meer op de geleidelijke uitbreiding van het aantal testen, maar dat aantal is de voorbije dagen “slechts licht toegenomen” en kan dus geen volledige verklaring zijn.

“We zien een stijging in het aantal besmettingen bij kinderen en tieners, wellicht als gevolg van de heropening van de scholen”, zegt Van Gucht, die erop wijst dat we niet weten waar die besmettingen plaats vinden: in familieverband of op school. “Voorzichtigheid is dus nog steeds geboden bij contacten tussen kinderen en grootouders, zeker met de feestdagen in vooruitzicht.”

De viroloog benadrukt dat, in absolute cijfers, het aantal besmettingen bij kinderen en tieners nog steeds een stuk lager is dan bij volwassenen.

En de ziekenhuiscijfers zakken dus niet meer. ‘Details kunnen nu alle verschil maken’, zegt Van Gucht. Hij roept op om de komende tijd ‘een tandje bij te steken’ in de strijd tegen het virus. Onder meer door aan ‘run shopping’ te doen en niet aan ‘fun shopping’, door de knuffelcontacten tot één per gezin te beperken en door meteen naar de arts te stappen als u symptomen heeft die op Covid-19 kunnen wijzen.