Federaal procureur wil af van assisen: "Te laat voor proces aanslagen? Misschien niet voor proces Bende van Nijvel"

Wel of geen assisen? De discussie blijft voortgaan, zeker nu het proces over de aanslagen in Brussel van 2016 steeds dichter komt. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw herhaalde vandaag zijn argumenten om de volksjury af te schaffen. "Hopelijk nog voor dit proces, anders voor de komende, zoals dat van de Bende van Nijvel", zegt hij in "Terzake". 

Dat de federaal procureur een koele minnaar van assisen is, was al langer bekend. In een opiniestuk in De Standaard en Le Soir herhaalde hij vandaag zijn argumenten. "Sommige processen (zoals die van de aanslagen, red.) hebben zo'n grote omvang dat een volksjury dat niet aankan", verduidelijkt hij in "Terzake" op Canvas. "Alle beelden zullen daar worden getoond. Ik ben toen ter plaatse gegaan en ik ben er nog steeds niet goed van, ook al heb ik al 20 jaar ervaring. Voor een niet-opgeleide jury is dat echt niet makkelijk."

Bekijk hier het volledige gesprek met Van Leeuw in "Terzake". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Daarnaast zullen er tienduizenden schuldvragen worden gesteld. "We moeten één vraag stellen per element, per dader en per slachtoffer. We mogen dus niet in één keer vragen of een bepaalde dader schuldig is aan poging tot moord met terroristisch motief voor alle slachtoffers." En dat wordt dus een huzarenstukje. Naar schatting zal het proces op deze manier zo'n negen maanden duren. En dus moet zo'n jury zich ook zo lang kunnen vrijmaken. 

"Er zijn een paar opties om assisen in deze te vervangen", zegt Van Leeuw. De meest voor de hand liggende voor hem is het systeem dat ze in Frankrijk gebruiken voor terreurzaken. Daar wordt een volksjury vervangen door een professionele jury. "Zo kan je wel nog de mondelinge toelichting hebben, wat belangrijk is voor de transparantie. Er zijn nog maar drie landen die assisen in deze vorm gebruiken, denk ik. Frankrijk, Luxemburg en ons land. Alle andere landen zijn toch geen bananenrepublieken?"

In politieke hoek wordt al langer gedebatteerd over het al dan niet verdwijnen van assisen. Of het systeem nog kan worden aangepast voor dit proces, is niet zeker. Anthony Mallego, advocaat van enkele slachtoffers, vindt alleszins van niet. "We zitten nu al in de procedure van de raadkamer. Het alternatief had er nu al moeten zijn. De spelregels aanpassen terwijl het spel bezig is, dat vind ik gevaarlijk."

Volgens Van Leeuw kan de aanpassing nu wél nog. "En als het toch niet meer kan, begin er dan nu al aan voor het volgende proces. We hebben al het proces-Habran gehad (Habran werd schuldig bevonden aan de dodelijke overval op een geldtransport in Borgworm en als leider van een criminele organisatie, red.). Dat was al bijna onmogelijk. Nu hebben we het proces rond de aanslagen. Binnen twee jaar misschien het proces rond de Bende van Nijvel. Ik hoop dat ik hier dan niet weer moet zitten met dezelfde argumenten."

Bij het proces-Dutroux kreeg de jury 243 schuldvragen, nu worden het er meer dan 30.000

Dat het een huzarenstukje wordt, toont ook VRT NWS-justitiespecialiste Caroline Van den Berghe aan in “De afspraak”. “Het proces-Dutroux heeft met zes slachtoffers en vier beschuldigden vier maanden geduurd. De jury kreeg toen 243 schuldvragen en daar hebben ze drie dagen over gedebatteerd. Nu zijn er honderden slachtoffers en wellicht meer dan 30.000 schuldvragen.”

Hoever het precies staat in het dossier legt Caroline Van den Berghe uit in “De afspraak”. Bekijk het hieronder. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen