Moeten we de mensen betalen om zich te laten vaccineren?

Een vaccin dat voor 90 tot 95 procent efficiënt blijkt, de verkiezing tot president van de VS van een man die wetenschap, klimaat en internationale bondgenootschappen belangrijker vindt dan zijn voorganger en een economisch herstel dat volgens de OESO sneller op gang zal komen dan eerst werd gevreesd… Het zijn allemaal zaken die een zeker optimisme hebben geïnjecteerd in een door de Covidpandemie verlamde wereld.

Een opgemerkte stelling in dat verband werd vorige week ingenomen door de Britse journalist Martin Wolf, die sinds 1996 Chief Economics Commentator is bij de Financial Times en tevens een vaste gast is op de befaamde Bilderbergconferenties.

Hoe bereiken we groepsimmuniteit? Door mensen te betalen om zich te laten vaccineren

In een opiniestuk in voormelde krant pleit Wolf ervoor mensen te betalen om zich te laten vaccineren. Maar dat idee is niet nieuw. Al in september publiceerde The New York Times onder de titel ‘Pay People to Get Vaccinatedeen gelijkaardig voorstel van Brookings Institute econoom Robert Litan.

‘Hoe raken we van Covid-19 af? Door groepsimmuniteit te bereiken. En hoe bereiken we groepsimmuniteit? Door mensen te betalen om zich te laten vaccineren,’ was de teneur van dat artikel.

Litans voorstel laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij neemt het scepticisme dat onder vele mensen bestaat ten opzichte van vaccinatie als uitgangspunt. Zo wist Santé Publique France vorige week nog te melden dat slechts 53 procent van de Fransen nog vragende partij is voor een vaccin tegen Covid-19. Bij de 25- tot 34-jarigen daalt dat zelfs tot amper 33 procent.

1.000 dollar per persoon

‘Pas wanneer we mensen 1.000 dollar geven om zich te laten vaccineren, kan een breed herstel op gang komen. Hoe groter de financiële stimulans om zich te laten vaccineren, hoe meer Amerikanen dat zullen doen,’ aldus deze econoom. Dat voorstel is naar zijn eigen zeggen weinig meer dan ‘textbook economics’. Het kan in hetzelfde rijtje worden geparkeerd als het beboeten van bedrijven wanneer ze teveel CO2 uitstoten. Zulke negatieve stimulans maakt dat die bedrijven verplicht worden zichzelf te reguleren.

Dat zo’n maatregel de VS 300 miljard dollar zou kosten mag vandaag geen obstakel vormen, besluit Litman. Op termijn wordt dat geld wel terugverdiend. Door een hogere belasting op CO2-uitstoot te heffen bijvoorbeeld.

Meer