Onze smartphonedata verraden ons: Belgen verplaatsen zich steeds meer, waardoor virologen misschien het ultieme wapen moeten bovenhalen

Het is een artikel van de Franstalige krant Sudpresse dat de kat de bel aanbond. We verplaatsen ons steeds meer, en dat kan leiden tot een maatregel die zijn doeltreffendheid heeft bewezen in Frankrijk en Italië: het beperken van de bewegingsvrijheid.

Sinds enkele dagen dalen de coronacijfers nog nauwelijks. Het aantal hospitalisaties en besmettingen is zelfs opnieuw aan het stijgen. Het versoepelen van de regels voor Kerstmis is nu zeker een luchtspiegeling.

Op deze manier zijn de targets die minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (sp.a) vooropstelde bij het laatste Overlegcomité nog zeer veraf. Toen zei hij dat er pas over versoepelingen kan gepraat worden, wanneer er minder dan 800 besmettingen en minder dan 75 hospitalisaties per dag zijn.

‘Ergste moet nog komen’

Volgens de projecties van de expertengroep, zouden we die doelen tegen half januari moeten bereikt hebben. Maar door de barslechte coronacijfers – op dit moment is enkel het aantal overlijdens aan het dalen – overwegen de experts een strikte lockdown doorheen de maand februari. Dat zegt Yves Van Laethem, de interfederale woordvoerder voor de corona-aanpak in ons land. Enkele dagen geleden zei viroloog Marc Van Ranst nog in De Morgen dat ‘het zwaartepunt van de crisis nog moet komen’. Hij werd toen beschuldigd van het dramatiseren van de situatie.

De sleutel om de cijfers opnieuw te doen dalen is het beperken van de contacten. Maar onze smartphonegegevens verraden dat we dat te weinig doen, zoals de grootste krant van Franstalig België schrijft. De Belgen verplaatsen zich steeds meer. Een eerste (logische) stijging van de verplaatsingen was te zien bij de opening van de scholen, en de andere bij de heropening van de niet-essentiële handelszaken. Maar wie verplaatsing zegt, zegt logischerwijs meer contact.

Ultieme wapen

Voor Geert Molenberghs, biostatisticus aan de KU Leuven en lid van Celeval, ligt het beperken van bewegingsvrijheid op tafel bij de virologen. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws. Dat werd volgens hem al besproken tijdens het Overlegcomité van eind oktober, maar het werd toen afgewezen. Volgens de wetenschapper is het echter een wapen dat zijn doeltreffendheid al bewezen heeft. Het zou gaan om een perimeter voor iedere burger van 20 tot 30 km van huis, of misschien zelfs één van 5 tot 10 km.

Woordvoerder Van Laethem erkent dat deze maatregel effectief is, maar realiseert zich dat het moeilijk wordt om hem af te dwingen. Een vraag die terugkeert bij elke nieuwe regel: is het de moeite om hem in te voeren, als hij toch niet gerespecteerd wordt? Politici en wetenschappers beseffen echter dat als een meerderheid van de bevolking een nieuwe maatregel volgt, dat voldoende is om een impact te hebben op de cijfers.

Voorlopig lijkt het onwaarschijnlijk dat de politici deze onpopulaire maatregel durven te nemen. De Franstalige liberalen zouden zelfs al de bubbel opengooien voor Kerstmis. Raken aan de bewegingsvrijheid is nog een veel groter taboe. Op 18 december zullen we meer weten, dan vindt het volgende Overlegcomité plaats.

Meer