Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Aantal dagelijkse besmettingen in ons land weer in (licht) stijgende lijn

Aantal dagelijkse besmettingen in ons land weer in (licht) stijgende lijn
Beeld Franky Verdickt

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen 7 dagen zeer beperkt toegenomen, nu tot 2.197 per dag. Dat blijkt uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. In de cijfers tekenen alle vijf de Vlaamse provincies een stijging op. De ziekenhuisopnames dalen nog (zeer) licht.

Het gemiddelde aantal besmettingen geldt voor de jongste zeven dagen waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn, van woensdag 3 tot 9 december. In die periode werden er gemiddeld 2.196,6 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een stijging met 1 procent tegenover de zeven dagen daarvoor, van 26 november tot 2 december toen er gemiddeld 2.178 besmettingen per dag bij kwamen. Het is de eerste keer sinds lang dat het gemiddelde op weekbasis is toegenomen na een aantal dagen stijgingen op dagbasis. Al een aantal dagen was duidelijk dat het aantal coronabesmettingen in ons land op een plateau aan het komen is.

Volgens het laatst bekende dagcijfer werden er op woensdag 9 december 2.705 besmettingen geregistreerd. Op dinsdag 8 december waren dat er 2.715 en op maandag 7 december zelfs 3.353. Zoals bekend is een van de voorwaarden voor nieuwe versoepelingen dat het aantal dagelijkse besmettingen onder de 800 moet zakken.

In totaal werden er sinds het begin van de epidemie zo al 605.966 besmettingen opgetekend in ons land.

Infecties nemen toe in Vlaanderen

In alle vijf de Vlaamse provincies gaat het aantal bevestigde besmettingen omhoog. In West-Vlaanderen is die groei nog altijd het grootst, met meer dan 12 procent tegenover een week geleden. De andere provincies zitten rond een groei van 5 procent, Limburg rond 4 procent.

Brussel blijft gevoelig zakken (21 procent), terwijl in Wallonië alleen Namen een (beperkte) toename kent van 0,59 procent.

Ziekenhuisopnames

In de ziekenhuizen worden nu elke dag gemiddeld 179,6 of afgerond 180 mensen opgenomen, een zeer lichte daling van 4 procent tegenover het gemiddelde van vorige week van 188.

Overlijdens

Het gemiddeld aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan het nieuwe coronavirus blijft wel nog fors afnemen in ons land. De afgelopen week werden gemiddeld 90,4 corona-overlijdens per dag gerapporteerd, een daling van 21 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor.

Het aantal dagelijkse testen is verder toegenomen tot gemiddeld 31.262 per dag. 

De positiviteitsratio, het aantal positieve testen op het totale aantal afnames, daalt verder licht tot 8,3 procent. Dit cijfer zou tot maximaal 3 procent moeten evolueren.