Premier Rutte met de fiets naar het overleg ©  EPA-EFE

Ook Nederland gaat richting strengere maatregelen, winkels mogelijk voor het eerst dicht

Gaan de winkels in Nederland voor het eerst sinds de coronacrisis dicht? Het ziet er naar uit dat die plannen op tafel liggen van de regering Rutte. Zondagochtend zat het kabinet bij elkaar, maandag komt de regering opnieuw samen.

Bron: De Telegraaf

Ook in Nederland is er sprake van stijgende coronacijfers. Mogelijk worden bioscopen, musea en andere ‘doorstroomlocaties’ daarom gesloten. Voor het eerst komt ook de sluiting van de detailhandel op tafel. Zover was het in Nederland nog niet gekomen. Ook een verlengde kerstvakantie voor de scholen, met daarin een week thuisonderwijs, behoort tot de mogelijkheden.

LEES OOK. Duitsland vanaf 16 december in harde lockdown: scholen en niet-essentiële winkels toe

Bij het informele overleg van zondag in het Catshuis waren de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig. Ze lieten zich bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Behalve Rutte en de vicepremiers De Jonge, Ollongren en Schouten waren ook de ministers Hoekstra, Wiebes, Koolmees, Van Ark, Grapperhaus en Slob aanwezig. Een beslissing werd niet verwacht.

Maandag komt de Nederlandse regering opnieuw bijeen om te praten over corona. In de ochtend komt er een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondag laten weten na overleg van een groot deel van de regering. Of er dinsdag een nieuwe persconferentie komt met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge is nog niet bekend.

Aanleiding om nieuwe maatregelen te overwegen, is het stijgend aantal besmettingen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8.894 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer