Het waterlek werd maandagochtend vroeg eindelijk gevonden. © Jozef Croughs

Waterlek dat groot deel van Sint-Truiden droog zette, eindelijk gevonden

SINT-TRUIDEN -

Door een groot waterlek was er zondag vanaf de middag geen water in het centrum van Sint-Truiden en de deelgemeenten Gorsem, Runkelen, Wilderen, Duras en Velm. Rond vier uur maandagochtend was het lek eindelijk gevonden. Bijna alle inwoners zouden intussen weer water hebben.

Jozef Croughs

De eerste klachten liepen zondagnamiddag binnen bij de Watergroep. Het zou gaan om een lek op een van de toevoerleidingen van 80 cm diameter, met een verlies van 100.000 liter per uur. Het waterreservoir in Velm liep hierdoor leeg en de druk op het water viel weg. “Hierdoor kwamen de inwoners van Sint-Truiden zonder water te zitten. De medewerkers van De Watergroep zijn met man en macht in de weer om het lek te zoeken. Het invallen van het duister bemoeilijkte de zoektocht naar het lek”, zei Marijke De Vis, communicatieverantwoordelijke bij De Watergroep, zondag.

Speelhoflaan

Rond 20 uur begon een interventiegroep met het stelselmatig afsluiten van de toevoerleidingen naar de deelgemeenten om het lek te traceren. Maandagochtend vroeg werd het waterlek gevonden. “De medewerkers zijn de hele avond en nacht in de weer geweest om het lek te zoeken en hebben dit omstreeks 4 uur uiteindelijk gevonden in de Speelhoflaan”, zegt Marijke De Vis. “Ondertussen zouden alle inwoners van Sint-Truiden opnieuw water moeten hebben, behalve mogelijks drie klanten die op de leiding van de Speelhoflaan zijn aangesloten. Het zou kunnen dat het water in de eerste uren nog wat wit ziet of dat het sputterend uit de kraan komt. Dat komt omdat er nog lucht in de leidingen zit. Dit gaat vanzelf ook terug weg en heeft geen invloed op de waterkwaliteit.”

“De stad zoekt samen met de Watergroep naar een tijdelijke oplossing voor de drie gezinnen. Met grote dank aan de medewerkers van De Watergroep voor de zoektocht en het begrip voor het ongemak”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Geen douche

In Gasthof De Statie in Wilderen stond alles zondag kort na de middag droog. “Dat is niet leuk voor de enkele hotelgasten die wij in deze moeilijke tijden nog hebben. Zij hebben geen water in de toiletten en geen mogelijkheid voor een bad of douche. Hopelijk wordt het probleem snel opgelost”, zegt Aksel Idyin.

(jcr)