Het merendeel van de bevolking zal op een creatieve manier wel feesten volgens de geldende coronamaatregelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het merendeel van de bevolking zal op een creatieve manier wel feesten volgens de geldende coronamaatregelen. © Getty Images

Wat doen we met de 20% die zich niet aan regels zal houden tijdens feestdagen? “Het mag geen heksenjacht worden”

Volgens onze bevraging zal 20% van de Vlamingen zich tijdens de komende feestdagen niet strikt aan de maatregelen houden. Zij zullen bijvoorbeeld met meer dan één persoon van buiten hun gezin Kerstmis of Nieuwjaar vieren. Hoe kunnen we hen overhalen zich toch maar in te houden? Moeten we dat überhaupt proberen? Wordt pek en veren hun deel, of kunnen we beter aandacht schenken aan de 80% die wel de moeite doet om de regels na te leven? Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) en socioloog Ignace Glorieux (VUB) delen hun inzichten. “Ik ken niemand die zich strikt aan de regels houdt, en ik vertoef nochtans niet in losbandige milieus.”

26 reacties

  • Philippe Desmet

    3 jaar geleden
    Het is dankzij de overtreders dat mensen die zich aan de regels houden, zich nog langer aan de regels moeten houden.
  • Monique Verschueren

    3 jaar geleden
    Overal waar ze een inval doen en er een feestje aan de gang is, heel zware boetes uitdelen en het volk opladen en in de kliniek meerdere dag en nachtshifts laten doen natuurlijk op intensive en ook de doden laten wegbrengen dat ze eens beseffen wat het is.
  • Marlene De Smedt

    3 jaar geleden
    Zoals altijd, tot nog toe, er op rekenen dat de redelijke mensen de cijfers zullen helpen onder controle houden.
  • Louis Heyens

    3 jaar geleden
    het hoeft geen heksenjacht te worden maar wel een faire bestraffing, met andere woorden, wie betrapt wordt direct via snelrecht beboeten EN een 14-daagse verplichte maar "onbetaalde" tewerkstelling in WZC's, klinieken, bij vuilophalingsdiensten, gemeentelijke ruimingsdiensten (grachten kuisen, zwerfvuil oprapen)
  • Joris Claeys

    3 jaar geleden
    Weg met de regels. Het slaat gewoon nergens op.