Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Stijging van gemiddeld aantal besmettingen versnelt

Illustratiebeeld.Beeld Photo News

De stijging van het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus versnelde de afgelopen dagen. Op het coronavirus-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano is vandaag te zien dat het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen tussen 5 en 11 december met 6 procent gestegen is in vergelijking met de voorgaande zeven dagen.

en

In de periode van 5 tot 11 december waren er dagelijks gemiddeld 2.273,9 nieuwe besmettingen, of 6 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Het is de derde dag op rij dat het gemiddelde op weekbasis opnieuw toeneemt. Zoals bekend is een van de voorwaarden voor nieuwe versoepelingen dat het aantal dagelijkse besmettingen onder de 800 moet zakken.

Volgens het laatst bekende dagcijfer werden er op vrijdag 11 december 2.812 besmettingen geregistreerd. Op donderdag 10 december waren dat er 2.630 en op woensdag 9 december 2.717.

In totaal zijn er in ons land nu al 609.211 bevestigde besmettingen geregistreerd sinds de start van de pandemie.

Het aantal nieuwe besmettingen groeit intussen in alle Vlaamse provincies, behalve in Vlaams-Brabant. Antwerpen kent in de update van dinsdag de felste toename (met 13,4 procent), maar wordt meteen gevolgd door Oost-Vlaanderen (+13 procent), Limburg (+12,1 procent) en West-Vlaanderen (+10,9 procent). In Wallonië kennen Namen (+12,8 procent) en Henegouwen (+4,6 procent) een toenemend aantal besmettingen.

Ziekenhuisopnames

Er waren gemiddeld 181,6 hospitalisaties per dag in de laatste zeven dagen, zo blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een daling van 6 procent. Gisteren waren dat nog gemiddeld 185 opnames, een daling met 2 procent. Om van versoepelingen te kunnen spreken, moeten we evolueren naar maximaal 75 opnames per dag. 

Het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames mag dan wel dalen, het aantal patiënten in de ziekenhuizen gaat na een nieuw laagterecord op zaterdag (2.772) nu al twee dagen in stijgende lijn, om gisteren uit te komen op 2.888. Op intensive care blijft het aantal patiënten wel nog dalen, tot 614 maandag.

Testen

Gemiddeld worden er nu elke dag 32.213 testen uitgevoerd, iets meer dan de voorbije dagen en weken.

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totale aantal staalafnames, daalt slechts licht verder tot 8,1 procent.

Overlijdens

Enkel het aantal overlijdens daalt nog sterk, al vlakt ook die daling heel geleidelijk af in vergelijking met de voorbije dagen. Er worden nog gemiddeld 90 overlijdens per dag gemeld. Dat is een daling van 17 procent.

Het totale aantal overlijdens als gevolg van het coronavirus bedraagt nu 18.054.