Dertig huiszoekingen en 25 arrestaties in onderzoek naar fraude met steunmaatregelen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In een gerechtelijk onderzoek naar ernstige en georganiseerde sociale fraude met zogenaamde ‘corona’-werkloosheidsuitkeringen, zijn dinsdag dertig huiszoekingen uitgevoerd, hoofdzakelijk in het Brusselse gewest en de provincie Henegouwen. Daarbij werden 25 personen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Dat meldt het federaal parket.

kma

Tijdens de lockdown, die ingevoerd werd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zaten heel wat werknemers tijdelijk zonder werk. De regering besloot daarom om de regels rond de tijdelijke werkloosheid te versoepelen. Naar schatting hebben in maart 2020 meer dan 900.000 personen van dit recht gebruik kunnen maken.

De verdachten zouden ten onrechte werkloosheidsuitkeringen gevraagd en gekregen hebben door misbruik te maken van de identiteit van honderden personen. Andere personen hebben dan weer uitkeringen ontvangen in hun eigen naam terwijl ze er schijnbaar geen recht op zouden hebben. De oplichters zouden daarvoor ook gebruikgemaakt hebben van lege of valse vennootschappen. Andere personen zouden dan weer in eigen naam uitkeringen ontvangen hebben hoewel ze daar geen recht op hadden. De schade voor de sociale zekerheid wordt momenteel geschat op twee miljoen euro, aldus nog het federaal parket.

‘De diensten van de RSZ en de RVA hebben echter vastgesteld dat er bij bepaalde bedrijven retroactieve Dimona’s werden ingevoerd voor verschillende personen van wie de identiteit lijkt te zijn misbruikt’, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. Dimona’s (acroniem van déclaration immédiate/onmiddellijke aangifte) zijn aangiftes die een werkgever moet doen zodra hij begint iemand onder zijn gezag tewerk te stellen. Dimona’s kunnen worden gedaan via het internet op de website van de RSZ. ‘Zodra deze Dimona-aangiftes waren gedaan, werd er een aanvraag ingediend bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) of een andere betalingsinstelling om de betaling van de corona-uitkeringen te ontvangen. Op die manier werd de identiteit van honderden personen misbruikt.’

Twee miljoen euro schade

Tijdens de huiszoekingen werden drie wapens in beslag genomen alsook verschillende luxe voortuigen. De aangehouden personen worden voorgeleid bij een onderzoeksrechter. Tijdens een van de huiszoekingen werd een verdachte verwond door een politiekogel. De schade voor de sociale zekerheid wordt momenteel geschat op twee miljoen euro.