Direct naar artikelinhoud
Vaccins

Duitsland rekent op vaccin vóór Kerst

Het Pfizer-vaccin is al toegelaten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada .Beeld Reuters

Duitsland wil dit jaar nog beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Volgens  gezondheidsminister Jens Spahn kan het Europees Geneesmiddelenagentschap mogelijk al volgende week, 23 december, het vaccin van de farmaceuten Pfizer en BioNtech goedkeuren.

Spahn voert met zijn uitspraken de druk op het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) op om zo snel mogelijk met een besluit te komen over het vaccin. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada zijn de eerste mensen al gevaccineerd.

Volgens Bild zal het EMA inderdaad al op 23 december tot een besluit komen over het vaccin van Pfizer en BioNTech, waarna Duitsland op Tweede Kerstdag met vaccineren zou kunnen beginnen. Ook persbureau Reuters haalt bronnen aan die bevestigen dat het EMA een week eerder dan verwacht een besluit zal nemen. 

Emer Cooke, directeur van het EMA, zei maandag dat alle medewerkers 24 uur per dag aan de slag zijn om het vaccin zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, ‘op zijn laatst op 29 december. We bekijken constant of dit tijdstip nog kan veranderen, nu onze beoordeling vordert.’ Daarmee liet hij al nadrukkelijk de mogelijkheid open dat het EMA tegemoet kan komen aan de Duitse wens. Vandaag wil het EMA bevestigen noch ontkennen dat de beslisdatum naar voren is gehaald.

Lees ook:
Wie wil zich laten vaccineren? Wie komt eerst aan de beurt? En wat na de prik? 
Dit moet u weten over de coronavaccins

Een woordvoerder van Pfizer laat weten dat de farmaceut in dat geval ook eerder de vaccins kan vervoeren, ook naar Nederland.

Markttoelating

Met zijn opmerkingen zei Spahn in feite: schiet nou eens op, Europees Geneesmiddelenagentschap, waar wachten jullie op? Waarom zouden wij in Europa tot 29 december moeten wachten op het Pfizer-vaccin (de datum die het EMA steeds heeft genoemd als de dag waarop het een toelatingsbesluit neemt), terwijl uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada de beelden binnenstromen van vrolijke verpleegkundigen en montere ouderen met een injectienaald in hun arm?

Volgens een woordvoerder van het EMA ligt het verschil in beoordelingssnelheid vooral aan de status die het vaccin krijgt bij toelating. In het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada heeft een autorisatie voor noodsituaties gekregen, in Europa gaat het om een (voorlopige) markttoelating.

Dat is, zegt het EMA, een robuustere vorm van toestemming, die om meer informatie van de farmaceut vraagt en tot meer onderzoeken noopt. Bij een markttoelating horen ook uitgebreide veiligheidsplannen voor als het vaccin eenmaal op de markt is, juridische afspraken over wat te doen als er nieuwe effectiviteitscijfers beschikbaar komen, afspraken om de vaccins ook voor kinderen toegankelijk te maken, en controles van leveringen vaccins. Bovendien geldt de markttoelating ook als straks de noodsituatie voorbij is.