Tweede coronagolf doet Belgen meer vastgoed schenken

Vastgoed schenken blijft in ons land een populaire manier om aan successieplanning te doen. Na een terugval tijdens de eerste coronagolf is het aantal schenkingen in de tweede golf stevig toegenomen, leren cijfers van Fednot, de Federatie van het Notariaat.

De grootste daling van het aantal vastgoedschenkingen was in april. In Vlaanderen was er toen een terugval van 56 procent. In Wallonië en Brussel hebben de notarissen in april ruim 70 procent minder vastgoedschenkingen geregistreerd.

Heropleving schenkingen

Vanaf juni is het aantal vastgoedschenkingen in België sterk gestegen in vergelijking met vorig jaar. In Vlaanderen was de stijging met 16,2 procent het grootst in september. In Wallonië was de stijging het grootst in juli (39,1 procent) en in Brussel in juni (34,9 procent)

Dankzij die heropleving in de tweede jaarhelft is het aantal schenkingen tussen 1 januari en 30 november 2020 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met 2019.

Meer aandacht voor de nabestaanden

Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, reageert niet verbaasd op de inhaalbeweging die in juni is ingezet. ‘Belgen zijn steeds meer in de weer met successieplanning. De coronacrisis is zo confronterend dat ze hier meer over nadenken en tot actie overgaan. Bijvoorbeeld door al  vastgoed te schenken aan de kinderen, een manier om hen financieel te steunen’, klinkt het.

De meest vastgoedschenkingen gebeuren nog steeds in Vlaanderen. In de eerste elf maanden van het jaar stabiliseerde het aantal schenkingen er. In Brussel en Wallonië was er een stijging van respectievelijk 7,7 en 6,5 procent. 

Schenken is goedkoper

In ons land is het veel voordeliger om vastgoed te schenken dan het op te nemen in uw erfenis. Sinds 2018 hanteren de belastingdiensten in alle regio’s dezelfde schenkingstarieven.

In rechte lijn bedraagt het tarief minstens 3 procent. Afhankelijk van de waarde van uw woning kan het tarief stijgen. De fiscus werkt met belastingschijven om te bepalen hoeveel belastingen u moet betalen. Voor een woning die meer waard is dan 450.000 euro betaalt u het maximumtarief van 27 procent op het bedrag dat dat plafond overstijgt.

Wanneer een woning wordt opgenomen in de erfenis, gelden dezelfde belastingtarieven (in rechte lijn), maar wordt het hoogste tarief veel sneller toegepast. Zo komt de woning in de hoogste schijf terecht zodra die 250.000 euro waard is. Hou er rekening mee dat de fiscus in Wallonië en Brussel andere tarieven hanteert.

Lees ook:

Meer