Direct naar artikelinhoud
Italiaanse banken

Nieuw reddingsplan voor Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena

Bank Monte Dei Paschei Di Siena.

Er is een nieuw reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena. Een consortium van banken onder leiding van JP Morgan en de Italiaanse investeringsbank Mediobanca zou 5 miljard euro aan nieuw kapitaal in de bank willen steken als de overheid met bepaalde garanties over de brug zou komen.

 De aandelenkoers van de oudste bank ter wereld (sinds 1472) is dit jaar al met 80 procent gedaald, omdat de bank allerlei leningen op de balans heeft staan waarvan de terugbetaling steeds twijfelachtiger wordt.

Gewone beleggers durven hun vingers daarom al lang niet meer aan deze bank te branden. Daardoor is het moeilijk het kapitaalstekort aan te vullen. Wel zou de bank onderdelen kunnen afstoten of de slechte leningenportefeuilles voor een ramsjprijs kunnen verkopen. Dan moeten echter de verliezen meteen genomen worden. Een oplossing is met het oog op de stresstesten van de Europese banken die vrijdagvond bekend worden, een race tegen de klok geworden.

Een oplossing is met het oog op de stresstesten van de Europese banken die vrijdagvond bekend worden, een race tegen de klok geworden

Eerder deze week zou gepoogd zijn de bank te laten overnemen. Maar de eventuele kandidaten Intesa Sanpaolo en UBI Banca zagen daar op het laatste moment van af.

Nieuw plan

Renzi zou eventueel met belastinggeld de bank willen helpen, maar dat staan de Europese toezichthouders alleen toe als eerst de obligatie- en aandeelhouders zullen bloeden. Dat zou de Italiaanse pensioenfondsen in problemen brengen, net als andere banken omdat ze veel geld in elkaar hebben belegd. Renzi zou daarom ook de Italiaanse pensioenfondsen voor het blok hebben gezet. Zij moeten verliezen nemen of nog eens quitte of dubbel spelen.

Maandag zei pensioenfondsenvoorman Alberto Oliveti tegen Reuters dat de overheid 'een verzoek' daartoe heeft ingediend. Vanmorgen lekte een nieuw plan uit waar in het weekeinde een besluit zou moeten worden genomen voordat de financiële markten maandag opengaan.