Vlaamse ondernemers vrezen gevolgen van ‘no deal’-Brexit: “Vingers gekruist voor een akkoord”

Themabeeld ©  EPA-EFE

Nu een ‘no deal’-Brexit steeds waarschijnlijker wordt, houden veel Vlaamse ondernemers de adem in voor de gevolgen. Een van hen is Kaat Baertsoen (54) van ZaP International Trade uit Lochristi. Het familiebedrijf koopt planten in om ze door te verkopen aan voornamelijk Britse klanten. “We zien vooral op tegen de administratieve rompslomp”, zegt Baertsoen.

jvh
Bron: BELGA

Op 1 januari verlaten de Britten de douane-unie en de interne markt en dan zijn de Europese regels niet langer van kracht in het Verenigd Koninkrijk. Zonder handelsakkoord worden dan meteen douanetarieven en importquota van toepassing op de handel over het Kanaal. Hoewel de deadline voor een akkoord afgelopen zondag afliep, blijven de onderhandelingen voortduren.

Voor ZaP International Trade uit Lochristi loopt de spanning steeds hoger op. “Wij halen ongeveer 75 procent van onze omzet in het Verenigd Koninkrijk”, vertelt Baertsoen, die het bedrijf runt samen met haar man en haar zoon. “Wij vrezen natuurlijk de langere doorlooptijden door de gigantische files met duizenden vrachtwagens, maar dit is ook een vertienvoudiging van de administratieve rompslomp.”

Baertsoen hoopt nog steeds dat er op het laatste nippertje een akkoord uit de bus komt. Voor uitstel is het volgens haar al te laat. “Als we de invoerrechten kunnen vermijden, zullen onze planten niet duurder worden. Gebeurt dat wel, zal onze omzet flinke klappen krijgen.”

Het bedrijf speurt Europa af op zoek naar nieuwe afzetmarkten. “Vorig jaar zijn we ons beginnen richten op Spanje en binnenkort ook op Frankrijk, maar Groot-Brittannië zal toch altijd een belangrijke afzetmarkt blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen