ALBERT LOOS

Pelt krijgt label kindvriendelijkheid: “Een kindvriendelijke gemeente is ook een 80+ vriendelijke gemeente”

De Noord-Limburgse gemeente Pelt mag zich vanaf nu officieel een kindvriendelijke gemeente noemen. Vlaams minister van jeugd, Benjamin Dalle (CD&V), reikte de prijs vandaag uit via een filmpje. Naast Pelt kreeg ook de andere Limburgse fusiegemeente Oudsbergen dit label. Steden en gemeenten kunnen dit label krijgen als ze aantonen dat ze ambitie hebben om te werken aan kindvriendelijkheid.

Om het label van kindvriendelijke gemeente te krijgen heeft Pelt 80 concrete actiepunten opgesteld in samenwerking met Bataljong. Dat is een netwerk van experts op vlak van lokaal beleid voor kinderen en jongeren. Het gaat om bestaande initiatieven die worden verdergezet en om nieuwe acties die de komende jaren op poten worden gezet. "Het is belangrijk om voor en met de kinderen na te denken over acties binnen de gemeente", zegt schepen van jeugd van Pelt, Katrien Kenis (CD&V). "We zijn de mogelijkheid aan het bekijken om met een jongerenontmoetingscentrum te beginnen. We willen ook de Peltse rapper Rian Snoeks steunen bij de promotie van zijn nummer over mentaal welzijn. Hij is onze mini BV van de nieuwe lichting van Studio Brussel", lacht Kenis. 

Ook goed voor ouderen

Het label van kindvriendelijke gemeente krijgen is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor de oudere bewoners van Pelt. "Een kindvriendelijke gemeente is ook een 80+ vriendelijke gemeente. Dus als het veilig is voor de kinderen is het ook veilig voor een mevrouw van 80 jaar die met haar rollator rond moet. Dat is de visie die we integraal over heel de gemeente benaderen", zegt Kenis. 

Eigenlijk is kindvriendelijkheid een manier om constant de reflex en de link te leggen naar kinderen en jongeren van onze gemeente

In het traject naar het label van "kindvriendelijke gemeente" heeft Pelt een raamcontract afgesloten met Kind & Samenleving. Zo willen ze met kinderen en jongeren in dialoog gaan bij elk groot bouwproject. "We willen hun mening horen over hoe zij het zien en wat ze belangrijk vinden. Eigenlijk is kindvriendelijkheid een manier om constant de reflex en de link te leggen naar kinderen en jongeren van onze gemeente", zegt de schepen van jeugd.

Speelweefselplan

Pelt wil ook drempels wegnemen voor kinderen en jongeren die deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. "Het zou niet mogen dat een kind niet kan deelnemen aan een voor-of naschoolse activiteit omwille van financiële problemen", zegt Katrien Kenis. Daarnaast werkt de gemeente aan een "speelweefselplan". Daarin moet duidelijk worden welk speelplein waar gelegen is in Pelt. "We gaan kijken hoe het komt dat de mensen een speeltuintje niet vinden of waarom kinderen er niet durven komen. Zo hebben we een kader wat betreft grote en kleine speeltuintjes. De gedragenheid moet in de buurt ook correct en aangepast zijn op de leeftijd van de kinderen die er op dat moment wonen."

Voor aanstaande zaterdag geeft Katrien Kenis nog een leuke tip voor de jongeren. De jeugddienst van Pelt organiseert een online foute kerstfuif waarvan je van thuis uit kan mee feesten.

Meest gelezen