Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Aantal besmettingen blijft toenemen, ziekenhuisopnames dalen amper

Richting plateau bij de overlijdens?
Beeld Joris Van Gennip

De stijging van het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus blijft toenemen, nu tot 2.343. Dat blijkt uit het corona-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal overlijdens lijkt ondertussen stilaan te stabiliseren rond iets meer dan 90 per dag.

en

Besmettingen blijven stijgen

Tussen 6 en 12 december steeg het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen wel met 8 procent in vergelijking met de voorgaande zeven dagen. Er waren in de betreffende periode gemiddeld 2.343 nieuwe besmettingen per dag. Maandag en dinsdag werden nog stijgingen gemeld van respectievelijk 3 en 6 procent.

Volgens de laatst bekende dagcijfers werden er op zaterdag 12 december 1.557 besmettingen geregistreerd, een erg hoog cijfer voor een weekenddag. De zaterdag ervoor ging het om ‘maar’ 1.098 besmettingen. Op vrijdag 11 december werden 2.832 besmettingen opgetekend. Voor zondag 13 december staan nu al 714 besmettingen op de teller, een cijfer dat nog niet definitief is en nu al flink hoger is dan het zondagcijfer van de week ervoor (592). 

In totaal werden er al 611.422 positieve testen afgelegd sinds het begin van de epidemie in ons land.

In de meeste Vlaamse provincies stijgt het aantal besmettingen:

Ziekenhuizen

Elke dag worden er gemiddeld 181,6 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen, een lichte daling met 6 procent in vergelijking met vorige week. Sinds begin december is er wel een duidelijke knik in de curve te zien en is de snelle daling ten einde gekomen.

Op 15 december lagen er 2.770 patiënten in de Belgische ziekenhuizen, opnieuw een daling tegenover een week geleden. 593 personen lagen gisteren op de afdelingen intensieve zorgen. De laatste keer dat het aantal onder de 600 lag, was op 22 oktober (573).

Meer testen

Er worden nu wel duidelijk meer testen uitgevoerd dan de voorbije weken, gemiddeld nu 32.945. Het is daarbij echter niet duidelijk of er meer wordt getest omdat er meer mensen met het virus zijn, of dat er omgekeerd meer gevallen opduiken omdat er meer getest wordt. 

De positiviteitsratio stabiliseert ondertussen tot 8,16 procent, terwijl we hier naar 3 procent zouden moeten zakken.

Overlijdens richting plateau?

Het gemiddeld aantal overlijdens daalt tegenover een week geleden nog met 12,7 procent, tot 91 per dag, maar stilaan lijken we nu ook hier richting een plateau te evolueren. De voorbije drie dagen stond het gemiddeld nog op 92 per dag. Opvallend is het dagcijfer van 11 december: toen stierven er 111 mensen. 

In totaal stierven nu al 18.178 mensen met Covid-19 in België.