Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdEconomie

Sparen of beleggen, wat moet ik doen met mijn geld in 2021?

Sparen of beleggen, wat moet ik doen met mijn geld in 2021?
Beeld Levi Jacobs

Het afgelopen jaar heeft u allicht ook in de portefeuille geraakt. Misschien werd u tijdelijk werkloos en moet u het noodgedwongen met een pak minder stellen. Of misschien zit u net op een groeiende berg spaargeld, nu bijna alle vormen van prijzig tijdverdrijf verboden zijn. Moet u al uw geld sparen, of net beleggen? Met deze inzichten en tips kunt u het nieuwe jaar financieel gezond starten.

Slim geld besparen

Denk aan jezelf en spaar

Sparen, ook al is het maar een beetje, is cruciaal om te voorkomen dat u in financiële problemen komt. “Ik hoop dat deze crisis een wake-upcall is voor wie nog niet spaarde”, zegt financieel expert Pascal Paepen. Daarbij geldt dat vele kleintjes één groot maken. “Zelfs 20 euro per maand is al de moeite: na een jaar is dat 240 euro die je anders niet had gespaard”, legt budgetexperte Sara Van Wesenbeeck uit. Hoeveel geld moet ik opzij hebben staan? Wat als mijn zaak niet goed draait? Wat als ik mijn job vrees te verliezen?: hier worden enkele financiële vragen beantwoord door experts.

Wissel van energiecontract

Een belangrijke tip om te besparen, is om na te gaan of uw energieleverancier nog steeds de goedkoopste is. Meer dan een miljoen gezinnen betalen jaarlijks 500 euro te veel voor hun energie, ondanks dat de prijzen voor gas en elektriciteit in 2020 daalden. Deel van het probleem zijn de ‘slapende’ energiecontracten. “Te veel huishoudens behouden jaar na jaar hetzelfde energiecontract”, zegt CREG-directeur Laurent Jacquet. “Omdat ze niet overstappen naar een andere leverancier, blijven ze meer betalen dan nodig.” Hoog tijd dus om ook uw energiecontract te herbekijken.

Wees niet te zorgeloos

Dat u best een appeltje voor de dorst hebt en nu alvast bekijkt waarop u nog kunt bezuinigen, is gezien de dreigende economische tsunami een goed idee. “Iedere Belg moet zich financieel zorgen maken”, waarschuwt econoom Geert Noels. Op de website van auteur Erica Verdegaal kunt u gratis checken hoe crisisbestendig uw situatie is. Staat u op oranje of rood? Dan is het vooral belangrijk om een overzicht te krijgen van uw uitgaven. “Waarom zitten zoveel mensen krap bij kas? Omdat bedrijven talloze slimme manieren hebben om ons allerhande spullen aan te smeren”, zegt Verdegaal. Wat u nog kunt doen om zich tegen de komende crisis te wapenen, leggen experts hier uit. 

Slim investeren en beleggen

Kijk verder dan het klassieke spaarboekje

De Belg blijft verknocht aan zijn oude vertrouwde spaarboekje. Maar liefst 278 miljard euro staat daar te verpieteren. En dat terwijl de rente historisch laag staat. In ons land geldt een wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarboekjes van 0,11 procent. Met een gemiddelde inflatie van 2 procent betekent het in realiteit dat uw spaargeld zienderogen inboet aan kracht. Hoe langer uw geld op uw spaarboekje staat, hoe minder u ermee kunt kopen. Integendeel, u dreigt er nog geld op te verliezen. Zo voert ING vanaf 1 januari een negatieve rente in voor rijke particuliere spaarders. 

Hebt u voldoende spaargeld maar zou u ook graag nog wat verdienen aan die slapende centen? Dan kijkt u best verder dan het klassieke spaarboekje.  Zo kunt u alvast investeren in uw pensioen door aan pensioensparen te doen, of investeren in goud of kunst. 

Een ander toevluchtsoord voor uw geld is de beurs. De aandelenmarkten zijn behoorlijk volatiel, dus als u niet over stalen zenuwen beschikt, kiest u best voor een iets veiliger alternatief. Zo zijn dividenden een rustiger manier om een graantje mee te pikken op de beurs. Obligaties zijn dan weer minder aantrekkelijk geworden door de lage rente. Hier leest u wat de beste beleggingen van het moment zijn. 

Haal het meeste uit uw huis

Vastgoed blijft een populaire investering, al laat de coronacrisis zich ook daar voelen. Meer vraag dan aanbod, biedingen die tot 40.000 euro boven de vraagprijs gaan en een tekort aan huizen met tuin. Door de coronacrisis heerst op de vastgoedmarkt de wet van de sterkste. Investeert u het liefst in de aankoop van een (eigen) woning? Dan kunt u dus maar beter goed voorbereid zijn. Vastgoedexpert Björn Cocquyt stelde een lijst op met twintig essentiële vragen, waarop u een duidelijk antwoord moet hebben vooraleer u met een gerust gemoed uw handtekening kunt zetten.

Slim investeren en beleggen
Beeld Levi Jacobs