Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

‘Lelijkste orchidee ter wereld’ en co: dit zijn de opvallendste nieuwe planten van 2020

Gastrodia agnicellus.Beeld Royal Botanical Gardens, Kew

De wetenschappers van de Britse koninklijke botanische tuinen in Kew hebben een lijst bekendgemaakt met daarop 156 planten die in 2020 werden ontdekt. Op de lijst prijken onder meer ‘de lelijkste orchidee ter wereld’ en een paddenstoel die ontdekt werd aan de luchthaven van Heathrow.

Liefst een derde van de nieuw ontdekte plantensoorten zijn orchideeën. Maar terwijl orchideeën doorgaans worden geroemd om hun schoonheid, blinkt de Gastrodia angicellus vooral uit in lelijkheid. De plant, die werd gevonden in een nationaal park in Madagaskar, heeft immers bruine, vlezige bloemen en verspreidt een opvallende muskusachtige rozengeur. De orchidee groeit ondergronds in het meest schaduwrijke en vochtige stukje van het woud en komt alleen boven om te bloeien. Van de nieuwe orchideeën zijn er 19 ontdekt op Nieuw-Guinea, waaronder eentje met spectaculaire oranje-gouden bloemen.

Een andere opvallende vondst is een paddenstoel die werd ontdekt op de oevers van de rivier die grenst aan de luchthaven van Heathrow. De zwam kreeg de naam Cortinarius heatherae, naar Heather, de vrouw van ontdekker Andy Overall. 

Cortinarius heatherae.Beeld Royal Botanical Gardens, Kew

De vreemdste nieuwe soort is een dwergstruik met eigenaardige schubachtige bladeren die groeit in de extreem hete natuurlijke zoutvlaktes van Namibië. De Tiganophyton karasense is vernoemd naar het Griekse woord voor koekenpan. Uit DNA-analyse blijkt dat de plant verwant is aan de kool, maar een geheel nieuwe familie vormt. 

Tiganophyton karasense.Beeld Royal Botanical Gardens, Kew

Voor één nieuwe ontdekking moesten de wetenschappers zelfs hun huis niet uit. De Tanzaniaanse hibiscus werd gevonden door de Australische specialist Lex Thomson, die online foto’s van historische herbaria aan het bestuderen was. 

Hibiscus hareyae.Beeld Royal Botanical Gardens, Kew

“In dit moeilijke jaar is het heel opwindend om te zien dat de botanische en mycologische (alles wat betrekking heeft tot schimmels, AJ) wetenschap doorgaat”, zegt Martin Cheek van de Kew Gardens aan The Guardian. “Er zijn ongelofelijke nieuwe vondsten bij, elk met zijn eigen unieke kwaliteiten en potentieel voor de mensheid. Desalniettemin kan de grauwe realiteit niet worden ontkend: elke twee van de vijf planten zijn met uitsterven bedreigd, en het is een race tegen de klok om soorten te vinden, identificeren, benoemen en conserveren voor ze verdwijnen.”