© EPA

AUSTRALIAN OPEN. Titelverdediger Djokovic en Radwanska uitgeschakeld, Serena en Nadal stomen door

Novak Djokovic zal zijn titel op de Australian Open niet verlengen. De Serviër, de nummer twee van de wereld en de zesvoudige eindwinnaar in Melbourne, ging donderdag in de tweede ronde Down Under erg verrassend onderuit tegen Denis Istomin.

De Oezbeek, pas de nummer 117 van de wereld, trok het laken na een thriller van vijf sets naar zich toe. Na maar liefst 4 uur en 48 minuten stonden de 7-6 (10/8), 5-7, 2-6, 7-6 (7/5) en 6-4 setstanden op de tabellen, Istomin boekte zijn mooiste zege uit zijn carrière.

Djokovic was de nummer twee van de plaatsingslijst, de Serviër won de Open Australische tenniskampioenschappen eerder in 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016. Sinds 2008 haalde ‘Nole’ er altijd minstens de kwartfinales.

Na afloop was Istomin sprakeloos. “Er komen erg veel emoties op me af nu, ik heb mezelf verrast. Ik vind het heel jammer voor Novak, maar ik speelde echt goed vandaag”, lachte de Oezbeek, die een wildcard had gekregen voor de hoofdtabel en in ronde drie op de Spanjaard Pablo Carreno Busta (ATP 31) botst.

© AP

Djokovic moest vorig seizoen zijn leidersplaats op de wereldranking afstaan aan de Brit Andy Murray, maar leek vastberaden om daar dit seizoen verandering in te brengen. “Ik moet Istomin feliciteren, hij is boven zijn niveau uitgestegen en zat goed in de wedstrijd. Bij mij lukte er niets, ik had een echte offday en dan is zo’n resultaat altijd mogelijk. Dat is nu eenmaal sport”, verklaarde Djokovic na de wedstrijd. “De beslissing viel in de vierde set. Toen had ik het nog in mijn voordeel kunnen doen kantelen, maar ik ben er niet in geslaagd. Het resultaat is dat ik nu mijn koffers al mag pakken om wat tijd door te brengen met mijn gezin.”

De andere reekshoofden bij de mannen lieten zich niet verrassen. David Goffin haalde het vlot van Radek Stepanek (lees meer). En ook Gael Monfils, Dominic Thiem, Milos Raonic, Grigor Dimitrov, Roberto Bautista en Richard Gasquet geraakten niet in de problemen.

Net zoals Rafael Nadal (ATP 9). De 30-jarige Spanjaard, in Melbourne als negende geplaatst, nam het in de laatste partij van de tweede ronde op tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis (ATP 36). Nadal won overtuigend in drie sets: 6-3, 6-1, 6-3.

© REUTERS

De Spaanse nummer negen van de wereld is teruggekeerd nadat hij zijn seizoen in oktober had beëindigd wegens een polsblessure. Nadal werd vorig jaar in Melbourne in de eerste ronde uitgeschakeld door Fernando Verdasco, maar liet zich donderdag door Baghdatis niet verrassen. Bij 2-3 in de derde set brak de Spanjaard de 31-jarige Cyprioot en haalde in zijn eigen opslagbeurten de zege binnen. In ronde drie wacht de Duitser Alexander Zverev (ATP 24).

BEKIJK HIER ALLE UITSLAGEN.

Serena Williams stoomt door naar derde ronde

Serena Williams (WTA 2) maakte geen fout in haar tweede ronde. De 35-jarige Amerikaanse, het tweede reekshoofd en vorig jaar nog verliezend finaliste in Melbourne, was donderdag in de tweede ronde te sterk voor de Tsjechische Lucie Safarova (WTA 61). De setstanden waren 6-3 en 6-4.

Safarova was in de eerste ronde nog met de schrik vrijgekomen tegen Yanina Wickmayer (WTA 60), ze werkte toen maar liefst negen matchballen weg en haalde het in drie sets. In ronde twee mocht ze de baan op tegen Williams, maar die bleek een maatje te groot.

Serena Williams - de toernooiwinnares van 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 en 2015 - ontmoet in ronde drie haar landgenote Nicole Gibbs (WTA 92).

© AP

De verrassing van de dag bij de vrouwen was de uitschakeling van Agnieszka Radwanska (WTA 3). De Poolse, de nummer drie op de wereldranglijst en het derde reekshoofd in Melbourne, was donderdag een maatje te klein voor de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni (WTA 79). Die haalde het met 6-3 en 6-2.

‘Aga’ Radwanska schopte het vorig jaar nog tot in de halve finales van de Australian Open. In ronde drie komt de 34-jarige Lucic-Baroni uit tegen de Française Alizé Cornet (WTA 43) of de Griekse Maria Sakkari (WTA 94).

Andere vrouwelijke reekshoofden als Karolina Pliskova (Tsj/5), Elena Vesnina (Rus/14), Timea Bacsinszky (Zwi/12) , Dominika Cibulkova (Slk/6) en Caroline Wozniacki (Den/17) leden geen setverlies in hun tweede ronde.

BEKIJK HIER ALLE UITSLAGEN.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer