Direct naar artikelinhoud
AnalyseBitcoin

Bitcoins gaan door het dak, moet ik nu inkopen?

Een 'Bitcoin Change'-winkel in Istanbul.Beeld AFP

21.310 dollar, of een slordige 17.387 euro. Dat was woensdag de prijs voor een bitcoin, toen die cryptomunt voor het eerst door het plafond van 20.000 dollar brak. Begin dit jaar was de munt vijf keer minder waard. Hoe maakte de bitcoin zijn comeback? 

Waarom doet de bitcoin het nu zo goed?

Zoals alles dezer dagen begint het verhaal met corona. In een poging de economie tegen een grote schok te beschermen pompen overheden overal ter wereld massaal veel geld in de markt.

“Dat kunnen ze omdat centrale banken volop geld creëren”, zegt docent Bank en Beurs Pascal Paepen (KU Leuven, Thomas Moore). “Dat is meteen ook de belangrijkste kritiek van mensen die geloven in bitcoins en eentje die ik onderschrijf: op die manier worden al die euro’s en dollars minder waard. Dat is altijd al zo geweest. Maar nu gaat het wel erg hard, met alweer bijna 1.000 miljard dollar die de Fed in de Amerikaanse economie pompt.”

Bitcoins daarentegen kunnen niet bijgemaakt worden: er zullen altijd maximaal 21 miljoen bitcoins bestaan. Die schaarste is meteen de grootste waarde van de munt. Het zorgt voor vergelijkingen met dat andere, in hoeveelheid beperkte goedje waar beleggers uit vrees voor inflatie naartoe vluchten, goud. Ironisch genoeg wordt bitcoin daarmee steeds meer een investeringsvehikel, hoewel het altijd bedoeld was als gewoon betaalmiddel om bijvoorbeeld een pizza te kopen. 

Daarnaast omarmen ook steeds meer gewone financiële spelers de bitcoin. Tijdens de hype van 2017 was de munt nog echt iets voor techneuten en aanhangers van het eerste uur. Nu stappen steeds meer bankiers en fondsbeheerders mee in het verhaal. Getuige daarvan was de aankondiging van de Amerikaanse betalingsdienst PayPal eind oktober dat ze haar gebruikers toeliet om te betalen met bitcoins. Sindsdien schoot de koers van de munt omhoog.

Kan de koers van bitcoin weer crashen, zoals in 2017?

Ja. De koers van bitcoin staat erom bekend zeer volatiel te zijn. Eigenlijk is ook dat een consequentie van het extreem liberale idee dat aan de oorsprong van cryptomunten ligt, namelijk dat overheden en tussenpersonen zich niet te moeien hebben. De bitcoin heeft geen centrale bank, en dus ook geen buffer. “Als gevolg daarvan krijg je letterlijk een vrije markt, wat enorme schommelingen met zich mee kan brengen”, zegt marketeer Pieter Aertgeerts (The Other Agency).

Hij kan het weten. Aertgeerts richtte in 2017 een consultancybedrijf voor cryptocurrencies op, maar zag zich genoodzaakt dat bedrijf op te doeken in 2019, in de nasleep van de crash die bitcoin maakte eind 2017. “Bijvoorbeeld het nieuws van PayPal toont hoe volatiel die markt is”, zegt hij. “Dat zorgt voor een stortvloed aan positieve berichten en is mee een van de triggers geweest voor de huidige koers.”

De vraag is dan: blijft die hausse duren? Dat is moeilijk te voorspellen, al denkt zowel Paepen als Aertgeerts dat de koersgroei nog een tijdje kan aanhouden. “Vergeet de fixatie op het doorbreken van de 20.000 dollargrens”, zegt Paepen. “Belangrijker is dat bitcoin zijn vorige recordhoogte van december 2017 doorbroken heeft. Zoiets doet analisten zeggen: ‘Er is geen plafond meer’.”

Beeld ter illustratie.Beeld AFP

Moet ik nu alles laten vallen en investeren in bitcoins?

Zoals altijd is het antwoord genuanceerd. Paepen, die er zelf nog steeds van overtuigd is dat cryptomunten eigenlijk op niets gebaseerd zijn, zou er zijn geld niet in steken. “Volgens mij is bitcoin een sprookje. En ik geloof niet in sprookjes”, zegt hij.

Aertgeerts drukt iedereen die hem de vraag stelt op het hart dat ze eerst goed moeten begrijpen wat cryptomunten zijn. “Het is zoals bij aandelen: je koopt beter ook geen aandeel van een bedrijf dat je niet goed kent. Dus neen, je moet dit niet doen omdat je hoopt er snel winst uit te halen. Dat gezegd zijnde, blijf ik wel sterk geloven in de bestaansreden van cryptomunten. Waarom? Omdat ik denk dat we over tien tot vijftien jaar wellicht geen cash meer zullen gebruiken. Wat maakt het dan uit of ik mijn pizza betaal met euro’s, dollars of bitcoins?”