Hippe beleggersapp Robinhood betaalt 65 miljoen dollar boete voor ‘misleidende informatie’

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Robinhood zijn gebruikers misleid over zijn verdienmodel. Het bedrijf schikt de zaak voor 65 miljoen dollar, maar bekent geen schuld.

‘Tussen 2015 en 2018 heeft Robinhood slecht gecommuniceerd over zijn grootste inkomstenbron naar zijn klanten’, zegt de SEC. De beleggersapp, die vooral populair is bij jongeren, kreeg namelijk geld van grote brokers en flitshandelaars om de orders van zijn klanten door te sturen. Flitshandelaars gebruiken dat op hun beurt om via hun software de markt voor te zijn en snel te handelen in populaire aandelen.

Robinhood heeft zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat het geen extra kosten aanrekent per transactie. Dat maakt beleggen goedkoper en trekt dus millennials aan. ‘Maar door zijn ongebruikelijk hoge inkomsten van flitshandelaars, betaalden gewone klanten toch nog te veel per transactie.’ De SEC rekende uit dat beleggers, zelfs zonder transactiekosten, 34 miljoen dollar (28 miljoen euro) verloren aan de praktijken.

‘Niet meer het Robinhood van vandaag’

Het bedrijf betaalt 65 miljoen dollar aan de SEC, maar bevestigt noch ontkent de beschuldigingen. ‘Dit gaat over praktijken uit het verleden die niets te maken hebben met Robinhood vandaag’, zegt een advocaat van Robinhood aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. ‘We erkennen de verantwoordelijkheid die we hebben door heel wat beginnende beleggers aan hun eerste aandelen te helpen en we blijven toekomen aan de noden van onze klanten.’

Geld aannemen van flitshandelaars om orders door te geven is niet verboden en wordt door nog meer beleggersbanken gedaan, maar bedrijven moeten daar wel transparant over zijn. De maatregel is ook wel wat gecontesteerd omdat hij grote partijen een klein voordeel geeft tegenover kleine beleggers.

Beursgang

De schikking komt er een dag nadat de staat Massachusetts een klacht indiende tegen de app omdat hij agressief zou adverteren naar onervaren beleggers. In het verleden kwam Robinhood al eens in de problemen omdat een onervaren belegger zelfmoord had gepleegd nadat hij zijn balans verkeerd had gelezen.

Robinhood kondigde onlangs aan dat het naar de beurs wil trekken in het eerste kwartaal van volgend jaar. Het hoeft niet gezegd dat alle controverse rond het bedrijf die beursgang ietwat zal bemoeilijken.

Lees ook:

Meer