Direct naar artikelinhoud
Brexit

Boris Johnson: ‘Wij hopen dat onze Europese vrienden redelijk blijven en zelf een aanbod doen’

Europees hoofdonderhandelaar: “Moment van de waarheid in brexit is aangebroken, nog maar enkele uren over”
Beeld AFP

Volgens Europees hoofdonderhandelaar voor de brexit Michel Barnier resten er nog maar ‘enkele bruikbare uren’ om een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie te sluiten. ‘Het moment van de waarheid’ is aangebroken, aldus Barnier. De Britse premier Boris Johnson legt de bal in het kamp van de EU: ‘Wij hopen dat onze Europese vrienden redelijk blijven en zelf een aanbod doen. Dat is feitelijk waar we nu staan.’

en

“We staan voor het moment van de waarheid. Er rest ons nog erg weinig tijd, slechts enkele bruikbare uren, als we een akkoord willen bereiken dat van kracht wordt op 1 januari”, zo zei Barnier in het Europees Parlement. 

Grootste struikelblok

Zoals het ernaar uitziet, is de toegang van Britse en van Europese vissers tot elkaars wateren het laatste grote struikelblok voor de onderhandelaars. Het is echter niet duidelijk of de teams van Barnier en van zijn Britse evenknie David Frost een oplossing zullen vinden.

“Onze deur staat open. We blijven praten. Maar ik moet toegeven dat het er moeilijk uitziet. Er gaapt een kloof die overbrugd moet worden”, zegt Boris Johnson vrijdag. “We hebben veel gedaan om te helpen, maar nu hopen we dat onze Europese vrienden redelijk blijven en zelf een aanbod doen. Dat is feitelijk waar we nu staan.”

Brits premier Boris Johnson zei rond 13 uur Belgische tijd dat de situatie er “moeilijk uit ziet”. Volgens hem moet de EU “met iets naar de tafel komen”. “Ze moeten erkennen dat het Verenigd Koninkrijk zijn eigen wetten moet kunnen controleren, daar hebben de mensen voor gestemd. We moeten ook onze eigen wateren en visrechten kunnen controleren. Doet de EU dat niet, dan zullen we terugvallen op de voorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie. Dat zal in eerste instantie moeilijk zijn, maar we zullen uiteindelijk floreren.”

Europees president Michel Barnier.Beeld AP

Transitieperiode loopt af

Het akkoord over de bilaterale relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie moet al op 1 januari ingaan, na afloop van de transitieperiode na de brexit. Na Nieuwjaar trekt het VK zich namelijk ook terug uit de Europese interne markt en de douane-unie en moeten nieuwe afspraken klaarliggen. Anders is sprake van een 'no deal'.

Gisteren toonde het Europees Parlement zich bereid om eind december een extra plenaire vergadering te organiseren om het brexitakkoord goed te keuren. De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat dat akkoord er komt, en wel ten laatste zondag om middernacht.