Iconische Cogels-Osylei in Antwerpen krijgt grondige heraanleg

Archiefbeeld ©  Dirk Kerstens

Het bestuur van het Antwerpse district Berchem wil de komende jaren de iconische Cogels-Osylei een grondige heraanleg geven. De centrale as van de wijk Zurenborg, met tal van statige herenhuizen en uiteenlopende architectuurstijlen van eind 19de, begin 20ste eeuw, heeft dringend een nieuw jasje nodig aangezien het wegdek en voetpad op heel wat plaatsen verzakt zijn en ook de rioleringen en traminfrastructuur te wensen overlaten. De bestaande kasseien zouden verdwijnen.

jvh
Bron: BELGA

Het aanpakken van de Cogels-Osylei moet het sluitstuk worden van een heraanlegproject van de hele buurt, na eerder al de Guldenvliesstraat, Waterloostraat, Generaal Van Merlenstraat en Generaal Capiaumontstraat. Het districtsbestuur wil alles naar eigen zeggen laten verlopen met respect voor de uitstraling en erfgoedwaarde van de straat. Begin volgend jaar wil het bestuur ook in gesprek met de buurt over het conceptontwerp.

“Bewoners en gebruikers krijgen een veilige maar vooral mooie en duurzame omgeving, klaar om het glorieuze erfgoed ook de komende decennia te doen schitteren”, belooft districtsschepen voor Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA) alvast. Concreet zou de heraanleg onder meer inzetten op (ondergrondse) lokale buffering en infiltratie van regenwater, extra bomen, led-verlichting en meer ruimte voor voetgangers en fietsers door straatparkeren in de directe omgeving te compenseren. Opvallend is verder dat de huidige, hobbelige kasseien zouden worden vervangen door gezaagde natuursteen, “een materiaal dat aansluit bij de beeldkwaliteit van het erfgoed in de straat”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen