maandag 21 december 2020 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

© VRT

Vrede op aarde

Maaike Cafmeyer: jurylid in Vrede op aarde, blikt terug op 2020

Maaike Cafmeyer blikt terug op 2020 met Jan Peumans: “Een zalige man”

Ardennen

“Jan Peumans is een unieke vogel waar je kop noch staart aan krijgt.” Dixit Maaike Cafmeyer (47), die als jurylid van presentator Sven De Leijer mee mocht naar een chalet in de Ardennen om onder de vleugels van voorzitter Peumans een terugblik te werpen op 2020.

INFO

Ze was maar al te blij dat ze er even uit kon, Maaike Cafmeyer. “Drie dagen heb ik bij Jan Peumans gezeten”, grijnst ze. Peumans als voorzitter, zij als jurylid. Samen met onder meer Wesley Sonck, Kamal Kharmach en Jef Neve, reiken ze awards uit aan mensen die in 2020 wat hebben betekend. “Peumans is een zalige man, een unieke vogel waar je kop noch staart aan krijgt. (Doet Limburgs accent na) “Maaike, ik ben fan van u. Sven had me gevraagd om een cadeautje voor je te kopen. Het moest beginnen met een S. Dit is mijn biografie, dat begint niet met een S. Ge moogt ze toch hebben. Ik zocht ook een cd van Dingske Sommers, maar vond die niet. Dus is het diene Amerikaan geworden. Bruce Springsteen.” Ze zaten met zijn allen in een chalet in de Ardennen, coronaproof.

Was de trip naar de Ardennen je enige reis dit jaar?

“Ik ben zoals zovelen nergens geweest. Dat gevoel van nog eens te mogen naar de Ardennen rijden, was al onbeschrijflijk. Alsof ik op wereldreis vertrok.”

Hoe is het met de moraal?

“Ik blijf het ongelooflijk vinden hoe de cultuursector haar best blijft doen om te overleven. Soms leek het alsof je nergens veiliger was dan in een opnamestudio of een toneelzaal. Alles ontsmet, achter plexiglas, niet met elkaar in contact komen. Ongelooflijk. Maar ik moet zeggen dat mijn moraal niet hoog is momenteel. De première van het stuk Hullep dat ik samen met Peter de Graef ging spelen, is nu een jaar uitgesteld. Ik vraag me af of we ooit nog wel in première zullen gaan.”

Je man is cellist. Jij actrice. Lijkt me niet simpel om te overleven.
Ik vind het moeilijk om mijn kindjes zo te zien. Je voelt dat ze een beetje vereenzamen. Ze doen wel hun best, maar dat ze niet naar vriendjes kunnen, is triest Maaike Cafmeyer

“Ik heb het geluk dat ik nog gefilmd heb dit jaar. De Vier-reeks Mijn Slechtste Beste Vriendin. Elke week werden we getest. Twee keer moest ik in quarantaine. Drie mensen rondom mij waren besmet en ik niet. We gaan het cultuurlandschap helemaal moeten herdenken. Het was al duidelijk dat de regering niet vindt dat cultuur ons werk is. We zijn met z’n allen naar het parlement gegaan om daartegen te protesteren. We hadden het al niet makkelijk. Nu heeft corona alles lam gelegd. Hoe begin je daar weer aan? Hele bedrijven zijn failliet. Ik ben gelukkig zelfstandig, waardoor ik beroep kan doen op overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Frans heeft het kunstenaarsstatuut. Dat is nu nog oké, maar volgend jaar moet hij aantonen dat hij voldoende gewerkt heeft om nog beroep te kunnen doen op het kunstenaarsstatuut. Dat wordt moeilijk want er is geen werk.”

Lukt het nog ten huize Cafmeyer-Grapperhaus?

“Dat wel. We verbouwen ons huis. We doen dat samen en hebben daar heel veel plezier in. We bouwen letterlijk iets op voor ons gezin en voor onszelf. We luisteren en maken ook veel muziek en proberen het leuk te maken voor de kindjes Martha (10) en Bess (9).”

Hoe vier je Kerst en Nieuwjaar?

“Met het gezin. Mijn mama en zus vieren het samen. Mijn broer alleen. Normaal zijn zij er altijd bij op kerstavond, net als drie vrienden. Al vijftien jaar lang. Een vriend heeft een quiz gemaakt en we zullen met zijn allen samen online quizen.”

Wat hoop je voor volgend jaar?

Jan Peumans (midden vooraan) gaf in de Ardennen zijn biografie cadeau aan Maaike Cafmeyer. VRT

“Ik hoop dat de positieve dingen van corona blijven bestaan. De kleine dingen. Ik heb niet leren koken, maar ik heb wel geleerd hoe je een vloer moet waterpas leggen. Of hoe je een schouw moet afkappen, weliswaar met lage rugpijn tot gevolg.”

Vrede op aarde, Eén, 21.25 uur

De kindjes mogen nu het kerstmenu wel zelf samenstellen. “Joepie, we moeten geen gekookt fruit eten’, roepen ze al. Maaike Cafmeyer

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws