Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Vliegverkeer vanuit Verenigd Koninkrijk wereldwijd aan banden gelegd

Archiefbeeld.Beeld Photo News

Verschillende Europese, maar ook niet-Europese, landen hebben een reisverbod opgelegd voor passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk om de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus te voorkomen. Na Nederland volgden gisteren onder meer ook België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Ierland, Canada en Israël.

en

Nederland had vanwege de nieuwe coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken in de nacht van zaterdag op zondag een vliegverbod vanuit het land aangekondigd.

Naast België beslisten Duitsland en Frankrijk ook al snel het reisverkeer uit het Verenigd Koninkrijk aan banden te leggen. Duitsland laat daarnaast ook geen vluchten meer toe uit Zuid-Afrika, waar eveneens een mutatie is opgedoken. Frankrijk heeft vanaf middernacht alle passagiersvervoer vanuit het Verenigd Koninkrijk opgeschort voor 48 uur. Alleen “onbegeleide vracht” is toegestaan.

Een tiental Europese landen hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. Het gaat om Oostenrijk, Italië, Letland, Litouwen, Estland, Bulgarije, Zwitserland, Tsjechië, Zweden en Ierland. In Ierland worden enkel de vluchten vanuit Engeland, Wales en Schotland tijdelijk geweerd. In Bulgarije duurt het vliegverbod tot eind januari, terwijl de tijdelijke maatregel in vele andere landen tot 1 januari geldt.

Ook niet-Europese landen weren Britten

Buiten Europa hebben op het Amerikaanse continent Canada, Argentinië, Colombia en Chili vluchten uit het Verenigd Koninkrijk verboden. Verder deden ook Koeweit, Turkije, Iran, El Salvador en Israël hetzelfde. De laatste twee landen hebben ook een vliegverbod opgelegd voor vluchten uit Zuid-Afrika. Saoedi-Arabië pakt het nog drastischer aan en heeft alle internationale vluchten en de toegang tot zijn havens gedurende minstens een week opgeschort.

In de VS lijken ze minder bezorgd. De autoriteiten daar zeggen de nieuwe variant “zeer nauwlettend” in de gaten te houden, maar hebben voorlopig geen reisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk gepland. “Ik denk dat er op dit moment geen reden tot ongerustheid is”, zei Brett Giroir, een hooggeplaatste ambtenaar die de Amerikaanse testcampagne overziet.

De variant die vorige week werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook bij negen mensen in Denemarken, een in Nederland en een in Australië gevonden. Ook in Italië en in België zouden er gevallen zijn.

Eerder op zondag was er nog een topoverleg tussen Duits bondskanselier Angela Merkel, Frans president Emmanuel Macron, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel over de situatie. De Europese Commissie liet weten dat ze in contact staat met de lidstaten om het uitwisselen van informatie te vergemakkelijken en de coördinatie te verbeteren. Maandag om 11 uur zitten de Europese lidstaten op vraag van Duitsland samen voor een spoedberaad.