Direct naar artikelinhoud
Verenigd KoninkrijkUpdate

▶ Chaos dreigt in Verenigd Koninkrijk: druk op vrachtverkeer neemt toe, vrees voor voedseltekorten

Sinds zondagnacht is de haven van Dover gesloten voor al het vertrekkende verkeer.Beeld EPA

De Britse premier Boris Johnson en zijn regering houden vandaag crisisoverleg. Door de combinatie van de nieuwe variant van het coronavirus én de nakende brexit raakt het Verenigd Koninkrijk steeds meer geïsoleerd. Het vliegverkeer ligt wereldwijd aan banden en het vrachtverkeer staat onder grote druk. Volgens de Britse pers ontstaat er vrees voor voedseltekorten.

Video wordt geladen...

De Britse regering houdt vandaag een crisisoverleg over het internationale verkeer. Het overleg is nodig nu steeds meer Europese, maar ook niet-Europese landen het reisverkeer uit het Verenigd Koninkrijk verbieden als gevolg van de snelle verspreiding van een nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus. 

Het Verenigd Koninkrijk dreigt nu totaal geïsoleerd te worden. Het vliegverkeer wordt wereldwijd in steeds meer landen aan banden gelegd. Maar ook het vervoer van goederen wordt zwaar getroffen door de noodmaatregelen in Frankrijk, dat gedurende 48 uur ook vrachtwagens weert. Frankrijk laat goederenvervoer alleen nog toe als de lading niet wordt begeleid door mensen. Dat betekent in de praktijk dat ladingen op schepen gezet moeten worden en de vrachtwagenchauffeur vervolgens achterblijft. Duizenden vrachtwagenchauffeurs kunnen nu niet meer terugkeren naar de EU.

De Franse minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari liet ondertussen weten te werken aan een “stevig gezondheidsprotocol”, zodat het vrachtverkeer uit Groot-Brittannië naar Frankrijk kan hervatten. De prioriteit van Frankrijk is “onze burgers beschermen”, aldus Djebbari op Twitter.

Het Britse graafschap Kent besliste op zijn beurt dan weer om de snelwegen naar havenplaats Dover af te sluiten om het vrachtverkeer tegen te houden dat naar de Europese Unie wil. Met de wegafsluitingen willen de lokale autoriteiten chaos op de snelweg, door lange files met vrachtwagens, voor mensen uit de regio voorkomen. Kent maakt de voormalige luchthaven Manston, nabij Ramsgate, gereed om de vrachtwagens tijdelijk op te vangen. Daar kunnen 4.000 vrachtwagens worden gestald.

‘Desastreuze impact’

Dat zal een desastreuze impact hebben op het vrachtwagenvervoer over het Kanaal, zegt ook woordvoerder Isabelle De Maegt van Febetra, de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners. “Zo goed als al het verkeer richting Verenigd Koninkrijk zal stilvallen”, legt De Maegt uit. “Chauffeurs kunnen wel vertrekken, maar weten niet of ze kunnen terugkeren. Alleen het ‘onbegeleid transport’ vanuit Zeebrugge, waarbij goederen met de ferry worden overgezet en ter plaatse behandeld door een Britse vervoerder, zal nog kunnen doorgaan.”

Premier Boris Johnson houdt vandaag crisisoverleg over de situatie.Beeld Photo News

Onder meer de Franse en Belgische maatregelen zullen een “verwoestend effect” hebben op de aanvoer van levensmiddelen en andere producten, waarschuwt The Guardian. Er steken dagelijks duizenden vrachtwagens het Kanaal over via de Eurotunnel en de haven van Dover. Er wordt rekening gehouden met chaos bij Britse havens.

Brexit en kerstdrukte

“We zagen de afgelopen dagen al files aan beide kanten van het Kanaal omdat voorraden worden opgebouwd vanwege de brexit en vanwege de drukte rond de kerst”, zei een bestuurder bij een brancheorganisatie voor transportbedrijven, de Road Haulage Association. Hij zei tegen de krant dat de Franse maatregelen grote gevolgen hebben voor aanvoer van veel producten. “We hebben het over alles. Onderdelen voor fabrieken. Verse en bevroren groenten. Bestellingen die verband houden met de kerst.”

De Franse grensovergangen zijn gesloten voor vervoer dat vanuit het Verenigd Koninkrijk komt.Beeld Photo News

Sinds zondagavond 23 uur rijden er geen Eurotunnel shuttle-treinen meer uit. Vanaf middernacht is de haven van Dover ook gesloten voor al het vertrekkende verkeer. Het vrachtverkeer en passagiers werden gevraagd niet meer naar de haven te reizen, schreef de haven zondagavond op Twitter.

Vrees voor lege rekken

Dagelijks steken normaal zo’n 10.000 vrachtwagens het Kanaal over tussen Dover en Calais. Momenteel mogen vrachtwagens vanuit Frankrijk het Verenigd Koninkrijk nog wel binnen, maar veel chauffeurs zouden dat niet meer doen omdat ze vrezen dat ze daarna niet meer terug raken.

De grootste vrees van de Britse regering is volgens Sky News dat de beperkingen langer zullen duren dan 48 uur. Dat zou er mogelijk kunnen leiden tot lege rekken in de supermarkten, zelfs nog tijdens de feestdagen.

Vrees voor lege rekken
Beeld EPA

Vliegverkeer

Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk kunnen ook per vliegtuig op steeds minder plaatsen terecht. Polen maakte in de nacht van zondag op maandag bekend dat het vliegverkeer wordt opgeschort, nadat Europese landen als Duitsland, Italië, Ierland en Finland eerder al vergelijkbare maatregelen hadden aangekondigd. Ook op andere plaatsen in de wereld wordt dat voorbeeld gevolgd. Dat gebeurt onder meer in Canada, Argentinië, Chili, Colombia en Peru.

Op de luchthaven van Hannover in Duitsland zitten 63 vliegtuigpassagiers uit London voorlopig vast, tot ze de testuitslag van hun coronatest krijgen. Ze verblijven in een hal op het vliegveld. Er zijn veldbedden geplaatst. De passagiers zijn zondagavond direct getest en de autoriteiten hopen dat de uitslag maandag al binnenkomt.

Lees ook:

Exodus uit Londen: niet op de vlucht voor de virusmutatie, maar voor een kille Kerst