Europees Geneesmiddelenagentschap hakt knoop door over Pfizer-vaccin

 ©  afp

Als alles goed gaat, beslist het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) maandagmiddag over een voorwaardelijke marktvergunning voor het coronavaccin van het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer. Als dat het licht op groen zet, kan de vaccinatie kort na Kerstmis starten.

Bron: BELGA

BioNTech en Pfizer dienden op 1 december een aanvraag bij het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) in om een voorwaardelijke marktvergunning te krijgen voor hun coronavaccin, dat in klinische proeven voor 95 procent doeltreffend bleek. Het comité voor medicijnen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA behandelt die aanvraag maandag, een week vroeger dan gepland. Het CHMP zou pas op 29 december vergaderen over het kandidaat-vaccin, maar vanuit politieke hoek werd de druk opgevoerd nadat onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al met inenten waren begonnen.

Het EMA benadrukt dat de knoop wel pas doorgehakt wordt ‘eens de data over de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid van het vaccin robuust en volledig genoeg zijn om te bepalen of de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico’s’. Als het comité er maandag niet uitraakt, komt het volgende week dinsdag weer samen.

Inenten vanaf 27 december

Als het Pfizer-vaccin goedgekeurd wordt, zal het inenten in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december kunnen starten, verklaarde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag op Twitter. Eerst moet de Europese Commissie na consultatie met de lidstaten nog formeel haar goedkeuring geven. Die procedure zou twee dagen na het advies van het EMA rond moeten zijn.

Lees meer | Wat belandt er straks in je bovenarm? Uw vragen over de vaccins beantwoord

De Europese Commissie sloot in november al een akkoord met Pfizer en BioNTech over de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie op nog eens 100 miljoen doses. Eenmaal beschikbaar worden de vaccins verdeeld onder de lidstaten. Net geen 5,1 miljoen doses zijn voor België bestemd.

Ook met vijf andere producenten heeft de Commissie een voorkoopcontract afgesloten. Het vaccin van Moderna zou het tweede op de Europese markt kunnen worden: het EMA wil de aanvraag van het Amerikaanse farmabedrijf op 6 januari beoordelen.