© ATV

Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt testcentrum voor Johnson & Johnson-vaccin

/ -

Vanaf begin januari start het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen met een fase-3-studie naar het coronavacccin van Johnson & Johnson. Dat meldt het ITG maandag. Het instituut is een van zes Belgische testcentra voor de laatste fase van de vaccinstudie.

blg

LEES OOK. Antwerps Tropisch Instituut: “We moeten ons nu voorbereiden op de virussen van de toekomst”

Waar in de twee voorgaande fases voornamelijk de veiligheid en toleranties van het vaccin werden onderzocht, staat in fase drie van de vaccinstudie vooral de doeltreffendheid centraal. Vrijwilligers die willen deelnemen aan de studie, kunnen zich aanmelden bij het ITG. Ook AZ Sint-Maarten in Mechelen, UZ Gent en UZ Leuven werden aangeduid als testcentrum.

Het ITG wil het kandidaat-vaccin testen bij diverse bevolkingsgroepen, waaronder mensen met een chronische ziekte. “Iedere wereldburger heeft recht op bescherming tegen Covid-19”, zegt hoofdonderzoeker Patrick Soentjens.

Eén dosis

“Een toegankelijk vaccin dat goed werkt bij verschillende bevolkingsgroepen met een chronische aandoening is hierin cruciaal. Hetzelfde vaccin kan anders reageren bij iemand die kerngezond is dan bij een persoon met een chronische aandoening. Daarom willen we divers testen, zodat het vaccin iedereen de garantie geeft op een goede bescherming.”

Het kandidaat-vaccin van Johnson & Johnson bestaat uit één dosis en kan bewaard worden in normale condities.

“Het ITG is geïnteresseerd in het ondersteunen van onderzoek met eigenschappen die vooral nuttig zijn in lage- en middeninkomenslanden. Dit vaccin kan drie maanden bewaard worden op koelkasttemperatuur en dient slechts éénmaal toegediend te worden, dat maakt het aantrekkelijk voor landen met beperktere middelen,” zegt ITG-directeur Marc-Alain Widdowson.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus