Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Britse justitie veroordeelt twee mannen voor doodslag van 39 Vietnamese migranten in koelcontainer in Essex

De vrachtwagen waarin de Vietnamese migranten werden vervoerd.Beeld EPA

Twee mannen zijn vandaag schuldig bevonden aan de doodslag van 39 Vietnamese migranten die omkwamen in een koelcontainer in Essex, in het oosten van Engeland. De feiten dateren van oktober vorig jaar.

en

Eerder dit jaar werden in Vietnam reeds vier mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2,5 tot 7,5 jaar voor hun betrokkenheid bij de dood van de 39 Vietnamese migranten. Nu werden ook vrachtwagenbestuurder Eamonn Harrison (23) en facilitator Gheorghe Nica (43) veroordeeld voor hun aandeel in het drama. Harrison werd bovendien ook veroordeeld voor samenzwering en hulp bij illegale immigratie. Beiden werden beschuldigd van onopzettelijke doodslag en zijn nu schuldig bevonden.

Twee andere verdachten, vrachtwagenchauffeur Maurice Robinson en transportbaas Ronan Hughes hadden eerder al hun schuld erkend.

Meer dan een jaar geleden, op 23 oktober, werden er in Grays in een koelcontainer 39 lijken van Vietnamezen, onder wie twee jongens van vijftien jaar, gevonden. Ze waren omgekomen door verstikking en oververhitting. De container was na verscheping vanuit Zeebrugge in de haven van Purfleet opgehaald. De levenloze lichamen van de migranten werden ontdekt nadat de vrachtwagen parkeerde op een bedrijventerrein in Essex. De container was van het Franse Duinkerke naar Zeebrugge gevoerd, vanwaar het met de ferry de oversteek maakte naar Groot-Brittannië.

Harrison bracht de koelcontainer naar Zeebrugge, maar beweerde dat hij niet op de hoogte was van de 39 migranten die zich schuilhielden. Nica zou de organisator zijn geweest van de mensensmokkel. Alle slachtoffers hadden zo’n 10.000 pond (bijna 11.000 euro) neergeteld voor hun rit naar het Verenigd Koninkrijk.