Een derde van de jongeren voelt zich medeverantwoordelijk voor de pandemie

Jongeren zijn wel bang voor het coronavirus, maar houden zich niet altijd even goed aan de regels. En daar voelen ze zich schuldig over, blijkt uit een enquête van La Dernière Heure.

Zowat 31 procent van de jongeren die de Waalse krant La Dernière Heure ondervroeg, denkt dat zij mee schuldig zijn aan de tweede coronagolf. Tenminste, 8 procent denkt dat hun gedrag de zaak niet vooruit geholpen heeft. 21 procent weet dat hun gedrag niet in lijn was met wat er verwacht werd volgens de coronaregels.

Daarnaast wast 36 procent de handen in onschuld. Zij noemen de kans dat ze de tweede golf een duwtje hebben gegeven, ‘zeer onwaarschijnlijk’. Goed 28 procent vindt dat ‘onwaarschijnlijk’.

Houden jongeren zich aan de coronamaatregelen?

Dat komt ruwweg overeen met de 28 procent die stelt dat ze zich misschien niet geweldig aan de regels hebben gehouden. De krant vroeg of de jongeren bijvoorbeeld telkens een masker droegen en hun sociale bubbel kleiner hebben gemaakt. Ruim een kwart doet dat dus niet of eerder niet.

59 procent heeft zich dan weer redelijk tot zeer goed aan de regels gehouden, tenminste naar eigen zeggen. Tien procent wou niet op de vraag antwoorden.

Het is dus zeker niet zo dat jongeren de motoren achter de tweede coronagolf zijn, al is het aantal dat zich niet aan de regels houdt, verontrustend. Tegelijk wil 24 procent van de ondervraagden geen vaccin.

Vaccinkritiek

België is een opvallend vaccinkritisch land. Om een succesvolle vaccinatiestrategie uit te voeren, moet 60 tot 70 procent van de bevolking zich laten vaccineren. Eerdere bevragingen leverden vergelijkbare cijfers op, ook bij volwassenen.

Bovenop het kwart dat zich niet wil laten vaccineren, zegt 24 procent dat ze zich ‘waarschijnlijk niet’ zullen laten vaccineren. 10 procent wou niet op de vraag antwoorden. Coronavaccins in België zullen niet verplicht zijn. Als het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt goedgekeurd, zullen eerst verpleegkundigen en woonzorgcentra aan de beurt zijn. Pas in een allerlaatste fase is het aan de jongeren.

Meer