Europees Geneesmiddelenagentschap opent deur voor marktvergunning voor vaccin Pfizer/BioNTech

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA heeft aanbevolen om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech een voorwaardelijke marktvergunning te geven. De Europese Commissie zal, volgens voorzitter Von der Leyen, maandagavond al een beslissing nemen.

“Dit is een aanzienlijke mijlpaal in onze strijd tegen het coronavirus”, zo kondigde uitvoerend directeur Emer Cooke maandag op een persconferentie op de zetel in Amsterdam aan.

Het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer hadden op 1 december een aanvraag ingediend bij het EMA om een vergunning te krijgen. Uit de klinische proeven bleek dat het vaccin, dat onder meer in de fabriek van Pfizer in Puurs wordt gemaakt, voor 95 procent doeltreffend is om Covid-19 te voorkomen.

De positieve beoordeling van het EMA opent de deur voor de goedkeuring van het eerste coronavaccin op de Europese markt. Als de Europese Commissie die goedkeuring geeft zouden de vaccinaties vanaf zondag 27 december van start kunnen gaan.

Maandagavond beslissing door Europese Commissie

De Europese Commissie wil maandagavond al een beslissing nemen over de voorwaardelijke marktvergunning voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen meegedeeld na het positieve advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA.

“We gaan nu snel handelen. Ik verwacht tegen vanavond een beslissing van de Europese Commissie”, zo reageerde von der Leyen op Twitter op het nieuws dat het EMA heeft aanbevolen om het vaccin van Pfizer en BioNTech een voorwaardelijke markttoelating te geven.

Doorgaans duurt het enkele dagen vooraleer de Commissie een formele beslissing neemt over een aanbeveling van het EMA, maar von der Leyen wil dus nog sneller schakelen. “Dit is een beslissend moment in onze inspanningen om veilige en doeltreffende vaccins te leveren voor de Europeanen”, meent ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen