©  Photo News

Mathieu van der Poel soleert naar zijn derde zege van het seizoen in Essen

Mathieu van der Poel soleerde in Essen naar zijn derde zege van het veldritseizoen. In de vijfde ronde reed de wereldkampioen weg bij Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Die eerste strandde op een twintigtal seconden van de Nederlander. Sweeck had pech met een lekke band en moest de derde plaats aan Tom Pidcock laten.

Hannes Van Gael, Valerie Van Avermaet

Belgisch kampioen Laurens Sweeck ging het beste van start en dook als eerste het veld in. Sweeck won in 2018 in Essen en kreeg vooraan het gezelschap van Quinten Hermans, de winnaar van vorig jaar.

 ©  Photo News

Langzaam maar zeker reed Mathieu Van der Poel het gat met de twee leiders dicht. Ook Tom Pidcock kon vooraan aansluiten, maar de Brit kwam nooit in aanmerking voor de overwinning en verloor snel terrein door een slipper.

In de vijfde ronde zag Van der Poel dan zijn moment gekomen. De wereldkampioen versnelde en liet Hermans en Sweeck achter zich. Het duo kreeg het gat niet meer dicht. Sweeck moest daarna de rol nog lossen door een lekke voorband. Zo finishte Hermans tweede na een ontketende Van der Poel. Pidcock profiteerde van de pech van Sweeck en reed naar de derde plaats.

“Namen heeft er echt wel ingehakt”

“Het tempo lag vrij hoog in begin en mijn banden stonden wat te hard. Dat hebben we wel snel opgelost”, reageerde Van der Poel na zijn overwinning. “Het was gelukkig wel een parcours waar ik mijn ding kon doen met weinig stukken om door te rijden. De vele technische stroken kwamen van pas. De vorige twee wedstrijden waren echt wel lastig dus dit was welgekomen. Namen heeft er echt wel ingehakt. Dat zag je ook bij Pidcock. Daarom duurde het even voor ik in mijn ritme zat.”

Pechvogel Sweeck

“Ik reed volgens mij lek net na de materiaalpost. Echt pech, maar ik sluit wel met heel goed gevoel af. Ik hoopte vooraf op goede benen en die waren er”, aldus Sweeck. Tom Pidcock gaf net zoals Van der Poel aan dat de cross in Namen nog in zijn lijf hing, maar hij had het vooral over kerst. “Mijn familie geraakt niet tot hier dus ik moet kerst alleen vieren. Een vervelende situatie. Het is wat het is”, zei de zichtbaar aangedane Brit.

 ©  Photo News

Quinten Hermans zei net voor de start van de cross in Essen dan weer dat hij niet zo tevreden was over het parcours. Toch eindigde hij tweede. “Het is natuurlijk niet omdat ik het parcours niet geweldig vond dat ik minder mijn best doe. Het was een echte cross vandaag. In de vierde ronde voerde ik even de forcing en probeerde ik een gaatje te slaan, maar zo effen ik wel het pad voor Mathieu, die reed echt heel indrukwekkend weg. Laurens en ik hadden wel een goede verstandhouding. Jammer genoeg viel hij dan weg door een lekke band, maar zo was ik wel zeker van de tweede plaats. Al is het toch iets aangenamer om te kunnen afwisselen in plaats van alleen rond te rijden. Ik heb er lang uitgelegen met perikelen dus dit doet wel deugd. De laatste drie weken voel ik dat ik weer op niveau rondfiets.”

Uitslag

1. Mathieu van der Poel

2. Quinten Hermans

3. Tom Pidcock

4. Laurens Sweeck

5. Toon Aerts

6. Felipe Orts LLoret

7. Ryan Kamp

8. Jim Aernouts

9. Nicolas Cleppe

10. Ben Turner

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden