Dan toch geen motorverzekering voor snelle elektrische fietsen

Wie een snelle e-bike heeft zal geen motorverzekering moeten nemen. Dat heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gezegd in het parlement. De speed pedelecs of snelle elektrische fietsen moeten sinds vorig jaar ingeschreven worden. Maar over een verplichte verzekering bestond nog veel onduidelijkheid.

tg

Sinds 1 oktober 2016 vallen de speed pedelecs (snelle E-fietsen) onder een nieuw koninklijk besluit, waarin voor deze en andere elektrische fietsen een juridisch kader werd gecreëerd. Niettemin bleven er veel vragen. Over de verzekering bijvoorbeeld.

Deze elektrische fietsen beschikken immers over een zogenaamd ‘garageknopje’. Dat is een knopje waarmee de fietsen autonoom tot een snelheid van ongeveer 6 km per uur kunnen rijden, en dat wordt gebruikt om de relatief zware fiets aan de hand te kunnen voortbewegen. Bijvoorbeeld op een helling of in een trapgoot. Het was over dat knopje dat de verwarring blijkbaar ontstond omdat een rijtuig dat zich automatisch kan voortbewegen geen fiets is. Maar nu heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een parlementaire vraag duidelijkheid verschaft.

Het is volgens de minister niet logisch dat deze fietsen enkel door de optie van een ‘garageknop’ in de categorie van motorrijtuig zouden vallen en dat de gebruikers ervan hierdoor een verzekering voor motorrijtuigen moeten nemen en hun hoedanigheid van zwakke weggebruiker zouden verliezen.

Traxio, het vroegere Federauto dat de vakhandel van auto- en fietsverkopers vertegenwoordigt, is blij dat de minister klare taal heeft gesproken. “Toch blijft de sector nog met veel vragen zitten. Onder meer over fiscale regels, met het oog op de komst van het mobilitietsbudget.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen