©  AP

Europese Unie en Verenigd Koninkrijk bereiken historisch handelsakkoord

Het vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk is een “eerlijke, rechtvaardige en evenwichtige” overeenkomst die de Europese belangen zal beschermen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag gezegd bij de aankondiging van de langverwachte deal. “Eindelijk kunnen we brexit achter ons laten. Europa blijft vooruitgaan”.

Nadat ze eind januari al uit de Europese instellingen verdwenen, verlaten de Britten op 31 december na het verstrijken van de overgangsperiode ook de douane-unie en de interne markt. Het donderdag bereikte akkoord over de handelsrelaties en andere samenwerkingsdomeinen vermijdt dat er die dag grootschalige verstoringen zouden ontstaan voor burgers, bedrijven en reizigers, stipte von der Leyen aan.

LEES OOK: Opluchting aan beide kanten na ‘Brexmas’-akkoord, en toch is het nog niet voorbij

Von der Leyen maakt zich sterk dat het resultaat de Europese belangen zal beschermen. Het bevat “doeltreffende instrumenten” om te vermijden dat de concurrentie op de Europese markt wordt verstoord, legt samenwerking op domeinen als klimaatverandering, energie en transport vast en biedt Europese vissers voor een overgangsperiode van 5,5 jaar “volledige voorspelbaarheid”.

De afspraken in het akkoord bieden volgens von der Leyen “solide fundamenten voor een nieuw begin met een oude vriend”. Eerder dan blij voelt de Commissievoorzitter zich “tevreden en opgelucht” met de deal die het eerste vertrek van een lidstaat uit de Europese Unie definitief bezegelt. “Eindelijk kunnen we brexit achter ons laten. Europa blijft vooruitgaan”, verzekerde von der Leyen.

“Deal is done”, tweet Johnson

De Britse premier Boris Johnson bevestigt donderdag omstreeks 16 uur dat Londen en Brussel een akkoord hebben gevonden over een handelsakkoord. “The deal is done”, tweet Boris, met een foto waarop hij juichend twee duimen in de lucht steekt.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geeft om 16 uur een persconferentie, zo heeft de Commissie meegedeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER