Verenigd Koninkrijk stapt uit Erasmusprogramma

Door de brexit zal het Verenigd Koninkrijk ook uit het Erasmusprogramma stappen. Het zal dus niet meer mogelijk zijn om als Erasmusstudent in het één of twee semesters aan een Britse universiteit te studeren.

Groot-Brittannië zal uit het Erasmusprogramma stappen. Via dat programma kunnen Europese studenten één of twee semesters in het buitenland studeren. Het Verenigd Koninkrijk wil nu een eigen uitwisselingsprogramma opstarten voor studenten. Eerder werd al berekend dat een Erasmus in Groot-Brittannië je na de brexit heel wat meer zou kosten, maar nu zal het dus niet meer mogelijk zijn.

32.000 studenten

Groot-Brittannië was een populaire Erasmusbestemming. Zo verwelkomde het drie jaar geleden nog bijna 32.000 studenten uit verschillende landen in Europa. Maar volgens Brits premier Boris Johnson is het programma te duur.

Als reden daarvoor geeft hij dat er maar 16.000 Britse studenten naar het buitenland trokken terwijl dus dubbel zoveel studenten naar het Verenigd Koninkrijk kwamen. Zij kunnen daardoor studeren aan de Britse universiteiten die normaal een hoger inschrijvingsbedrag hebben dan de universiteiten in hun eigen land.

Eigen systeem

Boris Johnson is wel een fan van het Erasmusprogramma en vindt het “prachtig” dat het Verenigd Koninkrijk zo veel Europese studenten heeft kunnen ontvangen. Daarom wil hij er ook niet volledig afstand van doen.

Zo wil hij nu een eigen systeem op poten zetten, waarbij Britse studenten in het buitenland zullen kunnen studeren. Dat programma zal zich ook niet beperken tot de landen van de Europese Unie, zo laat hij weten.

Brexit

Vanaf 1 januari 2021 zal het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaken van de Europese Unie. Het handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is sinds gisteren eindelijk rond.

Maar de brexit zal dus nog meer veranderingen met zich meebrengen, waaronder dus het einde van de Erasmusprogramma’s in Groot-Brittannië.

Meer