AFP or licensors

Liveblog - Strengere regels voor reizigers, minister Vandenbroucke: "Streng zijn voor mensen die naar buitenland gaan"

Het Overlegcomité heeft strengere regels goedgekeurd voor wie terugkeert uit een rode zone. "De situatie in ons land is nu vrij goed, we gaan er alles aan doen dat zo te houden", legt premier Alexander De Croo uit aan VRT NWS. Het aantal nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens in ons land blijft dalen. Viroloog Van Gucht stelt vast dat mensen massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep om kerst in de bubbel te vieren. Welkom in onze coronablog met het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke: "Steekproeven bij vakantiegangers die met de wagen terugkomen"

De politie zal vanaf het weekend steekproeven uitvoeren bij de mensen die met de auto terugkomen uit vakantie. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Het Overlegcomité heeft eerder vandaag beslist dat Belgen die terugkomen in ons land in quarantaine moeten en zich tweemaal moeten laten testen. 

"De cijfers in België zijn goed, maar in het buitenland gaat het vaak minder goed. Er zijn ook berichten over een extra besmettelijke variant van het virus, dat willen we helemaal niet hebben. Het is dus geen goed idee om naar het buitenland te reizen en we moeten echt wel streng zijn ten opzichte van mensen die dat wel doen. Er was dan ook eensgezindheid om de mensen die terugkomen te verplichten in quarantaine te gaan met het hele gezin."

Om de strengere maatregelen mogelijk te maken wordt er extra testcapapciteit voorzien in de luchthavens van Zaventem en Charleroi en in het treinstation Brussel-Zuid. Mensen die met de auto terugkomen moeten het PLF-formulier invullen en op basis daarvan zal je indien nodig een sms krijgen dat zegt dat je in quarantaine moet en meteen een test moet laten afnemen. Je zal dan ook het adres krijgen van de testcentra. De quarantaineverplichting gaat morgen in en geldt tot 15 januari. 

Videospeler inladen...

Strengere regels voor wie terugkeert uit rode zone

Het Overlegcomité heeft strengere regels goedgekeurd voor wie terugkeert uit een rode zone. Dat meldt premier Alexander De Croo (Open VLD) in een persbericht. Wie meer dan 48 uur in een rode zone is geweest, moet voortaan verplicht in quarantaine. Op dag 1 en dag 7 moet u een coronatest afleggen. Pas na een negatieve uitslag van die tweede test mag de quarantaine beëindigd worden.

"De test op dag één is iets nieuws", legt De Croo uit aan VRT NWS. "We zien dat de cijfers in ons land goed dalen, maar in de meeste buurlanden stijgen de cijfers en er ook een mutatie van het virus is die zeer gevaarlijk blijkt. De situatie in ons land is redelijk goed en we gaan er alles aan doen om te vermijden dat we het virus zouden importeren."

We gaan er alles aan doen om te vermijden dat we het virus zouden importeren

Premier Alexander De Croo

Er zijn een paar uitzonderingen voorzien voor mensen die in essentiële sectoren werken en een attest van hun werkgever kunnen voorleggen. Ook studenten kunnen de quarantaine tijdelijk onderbreken om een examen af te leggen. Er is ook een regeling uitgewerkt voor wie om professionele redenen in het buitenland is verbleven en daarvoor een werkgeversattest kan voorleggen.

De regering kondigt verder bijkomende controles aan bij terugkeer uit het buitenland. Het gaat onder meer om het controleren van het Passenger Location Form en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners. De verstrengingen komen er "om te vermijden dat reizigers besmettingen invoeren en om de mogelijke verspreiding van de nieuwe variant van COVID-19 tegen te gaan".

De vraag blijft dan natuurlijk waarom de regering zo laat pas de regels verstrengt. Sommige mensen zijn vorige week al gaan skiën en zijn intussen al terug in ons land. Anderen waren misschien niet vertrokken als deze regels eerder in voege waren geweest. Volgens De Croo komt de bijsturing er vooral na het opduiken van de nieuwe besmettelijkere variant van het virus. "Gisterenavond hebben we daarover het advies gekregen van de experten en op basis daarvan hebben we snel gehandeld."

Lees meer in dit bericht:

Ierland verstrengt maatregelen

Vanaf vanavond is het in Ierland niet toegelaten bezoekers of familieleden thuis of in de tuin te ontvangen. Dat heeft de Ierse premier Martin gezegd in een tv-toespraak.  De toename van het aantal besmettingen is groter dan in het meest pessimistische scenario, zei Martin. Dus komt er een strenge lockdown.

Ieren mogen enkel nog mensen bezoeken die niet voor zichzelf kunnen zorgen.De Ierse premier kondigde ook aan dat bij huwelijken maximum zes mensen mogen aanwezig zijn, bij begrafenissen tien. Wandelen of fietsen wordt beperkt tot een straal van 5 kilometer van de woonplaats.

De maatregelen blijven minstens een maand geldig. De Ierse premier hoopt dat de verlenging van de kerstvakantie voor scholieren beperkt kan blijven tot een week, zodat de scholen open kunnen op 11 januari.

Efteling trekt stekker uit Winter Efteling

Attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel, Nederland, trekt vroegtijdig de stekker uit de Winter Efteling, meldt de Nederlandse Omroep Brabant. De winterse periode in het pretpark zou oorspronkelijk duren tot eind januari. Vanwege de lockdown en andere coronamaatregelen is besloten per direct te stoppen.

Bij het besluit speelde ook mee dat na het eventueel beëindigen van de lockdown er nog maar elf dagen Winter Efteling overbleven. Het pretpark is meteen begonnen met het afbouwen tijdens de sluitingsperiode. De al gesloten waterattracties blijven dicht tot eind maart.

Groot aantal besmettingen met de Britse variant in een Nederlandse school

Bij een basisschool in Bergschenhoek, tien kilometer ten noorden van Rotterdam, is een "serieus aantal" besmettingen met de Britse variant van het coronavirus gevonden, zegt de Nederlandse coronaminister Hugo de Jonge. Er loopt een onderzoek en hij hoopt er volgende week meer over te zeggen.

Dat het virus rondgaat op basisscholen, betekent volgens hem ook dat de Nederlandse regering het testbeleid voor jonge kinderen nog eens tegen het licht moet houden. Mogelijk wordt het beleid aangescherpt. Kinderen tot en met 6 jaar hoeven bij klachten in principe niet getest te worden in Nederland. Oudere kinderen tot 12 jaar mogen wel getest worden, maar voor hen geldt alleen een dringend advies als ze ook koorts hebben of benauwd zijn.

Wat dit betekent voor de opening van de basisscholen, maakt de regering donderdag bekend. Ze zouden mogelijk tot 18 januari gesloten blijven.

NMBS "ter beschikking" om testcapaciteit te voorzien in station Brussel-Zuid

Spoorwegmaatschappij NMBS staat ter beschikking van de overheid om in het station Brussel-Zuid plaats te voorzien waar coronatests kunnen worden afgenomen. Dat zegt de maatschappij, nadat het Overlegcomité beslist heeft dat Belgen die terugkeren uit een rode zone zich snel moeten laten testen.

Vanaf morgen moet iedereen die terugkomt uit een rode zone en daar meer dan twee dagen verbleef verplicht in quarantaine, zo kondigde premier Alexander De Croo aan. De reizigers moeten zich op de eerste dag van hun terugkeer meteen laten testen, en ook op de zevende dag. De Croo voegde toe dat op Brussels Airport de bestaande testcapaciteit zal worden uitgebreid om inkomende reizigers toe te laten zich daar meteen vrijwillig te laten testen, en dat op de luchthaven van Charleroi en in het station Brussel-Zuid testcapaciteit zal worden ontwikkeld.

"We hebben kennis genomen van de beslissingen van het Overlegcomité en er is intussen contact geweest met onze voogdijminister, Georges Gilkinet", reageert de NMBS woensdag over de plannen in Brussel-Zuid. Het station is de voornaamste aankomst- en vertrekplaats van een reeks internationale treinen (Eurostar, Thalys, ICE ...). "We staan ter beschikking van de betrokken autoriteiten om samen met hen het logistieke aspect van de aanvraag te onderzoeken."

Ook op Brussels Airport is er nog weinig extra informatie voorhanden. Maar in het testcentrum op de luchthaven is er in elk geval nog ruimte voor bijkomende tests. Tijdens de kerstvakantie werden er volgens luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli elke dag gemiddeld 1.500 mensen getest, terwijl het centrum "kan opschalen tot 6.000 tests per dag, gespreid over de dag".

Huwelijksfeest in Oostende stilgelegd

De politie van Oostende heeft een huwelijksfeest stilgelegd waar er een dertigtal mensen waren. Een buurtbewoner had gesignaleerd dat er iets gaande was. De meeste aanwezigen waren Afghanen, ze wisten wel degelijk dat ze de coronaregels overtraden, zegt Philip Caesteckers, korpschef van de Oostendse politie.

"De gebruikelijk, maar soms toch wel vrij  onzinnige excuses werden aangehaald. De maatregelen die golden werden grof geschonden en die mensen wisten dat maar al te goed. Ze zullen zich aan een fikse boete mogen verwachten en de organisatoren zullen gedagvaard worden."

 

De cijfers in Groot-Brittannië gaan de verkeerde kant uit.

In Groot-Brittannië zijn vandaag bijna 1.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, dat is één van de hoogste cijfers sinds het begin van de pandemie in april. De druk op de ziekenhuizen is er bijna onhoudbaar.  Premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat de scholen niet opnieuw opengaan in regio's met een hoog besmettingspercentage. Daar wordt de kerstvakantie met twee weken verlengd.

Ook in Nederland blijven de scholen trouwens dicht tot ten vroegste 18 januari.

Meyfroidt: "We willen niet terug naar scenario van na krokusvakantie"

Geert Meyfroidt intensivist in het UZ Leuven reageert in "De wereld vandaag" op Radio 1 tevreden op de strengere regels voor terugkerende reizigers uit rode zones. "We willen niet terug naar het scenario van na de krokusvakantie", zegt hij. Toen hebben veel terugkerende reizigers het coronavirus meegebracht uit de skigebieden.

"De verstrenging moest gebeuren, zeker met die Engelse variant van het virus", legt hij uit. "Veel landgenoten die op reis zijn, gaan in contact komen met Engelsen. We moeten voorkomen dat we het importeren." Zelf stond hij normaal gesproken nu ook op de latten. "Dat gaat nu niet door, ik ben in plaats daarvan gaan wandelen in eigen land", zegt hij. 

Het zal wellicht nog het hele voorjaar sukkelen zijn

Geert Meyfroidt intensivist UZ Leuven


Meyfroidt onderlijnt dat we trots mogen zijn op de goede cijfers in ons land. "We zijn van de hoogste piek van Europa naar een van de beste landen gegaan", zegt hij. "Het is belangrijk dat af en toe eens te benoemen, want dat komt omdat we het goed hebben gedaan." Hij verwacht ook geen grote problemen met oudjaar. "De motivatie is bij veel mensen nog erg groot."

Al zegt hij wel dat er weinig ademruimte is in de ziekenhuizen. "Bij een derde golf komen we weer in de problemen." Dat is volgens de intensivist vooral het gevolg van de andere zorg die op een laag pitje werd gezet. "Hart- of kankerchirurgie kunnen we niet eindeloos uitstellen." De intensivist kijkt hoopvol naar het komende jaar, "al zal het wellicht nog heel het voorjaar sukkelen zijn".

Nog meer gebieden in Groot-Brittannië in hoogste fase van lockdown

Drie vierde van de bevolking van Engeland gaat vanaf morgen in de hoogste fase van de beperkingen tegen de verspreiding van het coronavirus. De Britse regering heeft de zones die aan de striktste beperkingen onderworpen zijn, uitgebreid om een opflakkering van nieuwe besmettingen met de variant van het coronavirus tegen te gaan.

Hierbij moeten de winkels dicht en zijn ziekenhuizen gesloten voor andere zorg. Gezinnen mogen geen contact hebben met andere gezinnen. Volgens de Britse regering valt nu driekwart van de Engelse bevolking onder de strengste maatregelen. Vandaag telde het Verenigd Koninkrijk ruim 50.000 nieuwe besmettingen. 

Videospeler inladen...

VBO: Bekijken of bedrijven beroep kunnen doen op technische werkeloosheid

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) steunt de strengere regels voor terugkerende reizigers. "Anders gaan we misschien besmettingen importeren op de werkvloer", zegt voorzitter Pieter Timmermans in "De wereld vandaag". "Een derde golf is het ergste wat er kan gebeuren."

Timmermans vraagt wel meer soepelheid van de RVA. "We moeten kijken of we eventueel een beroep kunnen doen op technische werkeloosheid als het werk niet kan via telewerk", zegt hij daarover. Timmermans hekelt voorts dat de regels wat laat zijn bijgestuurd, maar is wel blij dat er nu duidelijkheid is. 

"Hopelijk keerpunt bereikt" in Mols woonzorgcentrum

In woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol hopen ze dat het keerpunt bereikt is. In het woonzorgcentrum werd twee weken geleden een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Enkele dagen voordien had een hulpsint de rusthuisbewoners bezocht. Hij wist toen nog niet dat hij besmet was.

"Het aantal vastgestelde besmettingen onder de bewoners stabiliseert op 85", meldt het woonzorgcentrum in een persbericht. "Van de 130 medewerkers hebben er in totaal 40 positief getest. Sinds de uitbraak namen we noodgedwongen afscheid van 26 inwoners."

Hemelrijck erkent dat de communicatie met de familieleden de afgelopen weken niet altijd vlekkeloos verliep en belooft beterschap. Steeds meer besmette bewoners met ziektesymptomen zijn intussen aan de beterhand, waardoor ze vanaf volgende week stapsgewijs de cohortzorg kunnen terugschakelen.

Bpost overspoeld door kerstkaartjes

De coronacrisis heeft niet alleen geleid tot een explosie van de pakjesbezorging, ook brieven en kaartjes sturen was de voorbije weken weer helemaal in. Dat blijkt uit officiële cijfers van bpost. "De Belgen zullen in december tussen 25 en 30 procent meer post hebben verstuurd dan verwacht", zegt het postbedrijf.

Nu door de coronamaatregelen onze fysieke contacten strikt beperkt zijn, blijken veel mensen toch weer naar de traditionele wenskaarten terug te grijpen. "De laatste twee weken werden meer dan 25 miljoen brieven bezorgd", klinkt het bij bpost. Absolute topdag was 21 december, met 3,8 miljoen brieven. Ter vergelijking: in een "normale" week dit jaar verwerkte bpost gemiddeld 5,5 miljoen brieven.

Hoteluitbater: "Dit is een van de weinige plaatsen waar je nog kunt skiën"

Ondanks de negatieve adviezen, zijn er mensen die toch op wintersport- vakantie zijn gegaan. Vooral naar Zwitserland, want daar zijn de skipistes open voor toeristen. In de hotels zagen ze de voorbije weken verschillende nationaliteiten.

Videospeler inladen...

Problemen met verwerking coronatests na hacking van Antwerps testlabo

Door de hackersaanval op het Algemeen Medisch Labo in Hoboken van eergisteren,  zijn er hier en daar problemen met de verwerking van de coronatesten. "De stalen worden doorgestuurd naar andere labo's, maar dat zorgt voor verwarring en vertragingen", klinkt het bij dokter Heleen Aerts van Geneeskunde voor het volk.

Lees meer in dit bericht:

Grote coronastudie: 9 op de 10 van plan regels te volgen bij oudjaar

We geven elkaar weer wat vaker een hand of een zoen, maar met kerst hield een grote meerderheid zich aan de regels. En dat gaan we weer doen met oudjaar, blijkt uit de Grote Coronastudie. Voor de krokusvakantie in februari koesteren we nog geen grote verwachtingen over versoepelingen.

Tijdens de kerstdagen hield 74 procent van de deelnemers van de Grote Coronastudie zich aan de regels. Alleenstaanden deden het met 78 procent nog net iets beter. In de categorie 18 tot 35 jaar hield 57,8 procent zich aan de maatregelen. Zij vierden kerst ook vaker ’s avonds en met niet-huisgenoten. 87 procent zegt de maatregelen met oudjaar te zullen volgen. 

De Grote Coronastudie is een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Net geen 27.500 mensen maakten even tijd vrij om de vragenlijst in te vullen.

Tien keer meer besmettingen dan officieel gezegd, zegt Chinese studie

In Wuhan, waar de coronapandemie is uitgebroken, zouden tien keer meer mensen besmet zijn geraakt dan Peking tot nu toe officieel heeft gezegd, zo blijkt uit een studie van het Chinese centrum voor ziektebestrijding.

Volgens serologische tests, afgenomen in april en na de piek van de epidemie, was 4,43 procent van de inwoners van Wuhan drager van antistoffen. Wat wil zeggen dat hun organisme op de aanwezigheid van het virus had gereageerd. Naar de bevolking toe vertaald betekent dit dat zowat 480.000 inwoners besmet zijn geraakt. Dat is bijna tien keer meer dan de 50.000 infecties die de autoriteiten hebben gerapporteerd.

Een mogeljke verklaring voor het verschil is een "onderschatting van de gevallen tijdens de chaos van eind januari en begin februari, toen veel mensen niet werden getest of de tests niet betrouwbaar waren", zei Huang Yanzhong, gezondheidsspecialist bij de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations, aan het Franse persbureau AFP .

Elektronisch Overlegcomité over reizigers die terugkeren naar ons land

Op dit moment is er een elektronisch Overlegcomité aan de gang over reizigers die terugkeren naar ons land. Op tafel ligt dat reizigers die uit een rode zone verplicht in quarantaine moeten en een vraag krijgen om zich te laten testen op dag 1 en dag 7. Belgen die voor hun werk naar het buitenland reizen, zouden mogelijk een vrijstelling krijgen als ze een attest van hun werkgever kunnen voorleggen, maar de lat voor professionele verplaatsingen zou mogelijk wel hoger worden. 

Experten dringen al enkele dagen aan op een strengere aanpak van reizigers, ze hebben daar gisteren ook een advies over geformuleerd. 

Op dit moment moeten reizigers een formulier (het Passagier Lokalisatie Formulier, PLF) invullen als ze terugkeren naar België. Op basis daarvan wordt er ingeschat hoe groot het risico is op een besmetting. Als je een hoog risico loopt, krijg je een sms en moet je in quarantaine gaan. 

Volgende zomer de Tour de France én de Olympische Spelen? Dat lijkt onmogelijk te worden

Wout van Aert en de andere Tour-renners met olympische ambities zitten met een groot probleem. De plaatselijke organisatie van de Spelen in Tokio verplicht de olympische atleten om 2 weken in quarantaine te gaan na aankomst in Japan. Daardoor lijkt de combinatie onmogelijk te worden. 

Lees hier meer: 

Meest gelezen