Direct naar artikelinhoud
Verdwijningen

Cel Vermiste Personen ziet piek in verdwijningen: ‘De weerbaarheid is geknapt’

Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.Beeld VTM NIEUWS

Terwijl er bij de eerste lockdown amper vermiste personen waren in ons land, is dat vandaag allesbehalve het geval. De Cel Vermiste Personen telde al tientallen extra verdwijningen die direct gelinkt kunnen worden aan de epidemie, zo meldt Het Nieuwsblad. ‘Heel vaak speelt suïcide de hoofdrol.’

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be

“Zo hoeft het voor mij niet langer”, zegt diensthoofd Alain Remue in Het Nieuwsblad over de vele verdwijningen. “Heel vaak speelt suïcide (zelfdoding, red.) de hoofdrol”, klinkt het, en in afscheidsbrieven komt de pandemie vaak ter sprake. Ook in interviews met radeloze vermisten die op tijd werden teruggevonden speelt covid-19 een hoofdrol.

“De tweede golf heeft de hoop gekelderd, de weerbaarheid is geknapt”, zegt Remue. “De situatie opnieuw onder controle krijgen, blijkt plots moeilijker dan gedacht. De spaarcenten zijn op, terwijl de rekeningen zich opstapelen. Een uitweg vinden lijkt soms hopeloos.”

Alle leeftijden

Bovendien zijn er volgens Remue verdwijningen bij alle leeftijdscategorieën. “Kinderen niet te na gesproken, blijft geen enkele leeftijd gespaard van de impact van corona, zo blijkt uit onze dossiers. Wij voelen dat de tweede lockdown heel wat mensen van alle leeftijden een zware klap heeft toegebracht.”

Remue maakt zich het meest zorgen om jongeren: “Ik heb de gewoonte om jongeren op te roepen om zorg te dragen voor elkaar als ze uitgaan. In de huidige omstandigheden wil ik die oproep dan ook uitbreiden: draag zorg voor de mensen die eenzaam zijn rondom u.”