Eén wagen ging in vlammen op in de Grondelsstraat in de wijk Kuregem in Anderlecht. ©  amg

Oudejaarsavond in Brussel: 528 politie-interventies, 209 mensen opgepakt

Ondanks de avondklok en het vuurwerkverbod is de Brusselse politie op oudejaarsavond maar liefst 528 keer moeten tussenkomen. Daarbij werden 209 mensen opgepakt. De overtredingen liepen uiteen van het in brand steken van wagens tot het houden van lockdownfeestjes of het afschieten van vuurwerk. Dat meldt de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene, die de ordediensten tijdens deze oudejaarsnacht coördineert.

amg, jvh

Tussen 18 uur donderdagavond en 6 uur vrijdagochtend zijn in de zes Brusselse politiezones 20 wagens en 2 scooters in brand gestoken. Er waren ook 55 oproepen voor brandend straatmeubilair en 10 brandweerinterventies, waarvan drie voor woningbranden. De ziekenwagens van de Brusselse brandweer moesten ook 75 keer uitrukken, terwijl de MIVB beschadigingen vaststelde aan 3 bussen, twee trams en twee tramhaltes.

Molotovcocktails

Vroeg op de avond waren er in de gemeenten Anderlecht en Vorst al vier wagens in brand gestoken. In Anderlecht ging het om drie voertuigen, één in de Grondelstraat en twee aan de metrohalte Aumale. In Vorst ging dan weer in de buurt van het gemeentehuis een auto in de vlammen op.

Op het Daillyplein in Schaarbeek had de politie ook al enkele jongeren betrapt die molotovcocktails bij hadden, en nog in Schaarbeek was ook een fietsenstalling in brand gestoken maar die brand was snel onder controle.

Wagens

Rond middernacht waren er in totaal 11 wagens in brand gestoken in de politiezone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), twee in de zone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node), waar ook twee scooters aan het vuur ten prooi vielen, twee in de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem), en drie in de zone Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde).

De zes politiezones voerden in totaal 528 interventies uit, 255 in de zone Brussel Hoofdstad/Elsene, 81 in Brussel-West, 86 in Brussel-Zuid, 21 in de zone Marlow, 10 in de zone Montgomery (Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe) en 75 in Brussel Noord. In totaal werden daarbij 209 mensen van hun vrijheid beroofd. In 184 gevallen ging het om een administratieve aanhouding, in 25 gevallen om een gerechtelijke.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vuurwerk

Vuurwerk was in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden, maar toch moest de politie Brussel Hoofdstad/Elsene 59 maal tussenkomen omdat er vuurwerk werd afgestoken. De collega’s van Brussel-West pakten daarvoor 9 personen op en namen 130 stukken vuurwerk in beslag, in Brussel Zuid waren er 10 interventies, in Marlow 10, in Montgomery 4, en in Brussel-Noord werden 15 mensen betrapt.

121 personen kregen tenslotte een proces-verbaal omdat ze de avondklok niet respecteerden, en 18 omdat ze het samenscholingsverbod met de voeten traden. De politie legde ook 6 feestjes stil: 2 in Laken, 2 in Elsene, 1 in de zone Brussel-Zuid, en 1 in Brussel-Noord. Welgeteld één ongelukkige kreeg ook een pv voor het niet dragen van een mondmasker.

Met dat alles deed de stad het – ondanks de geldende coronamaatregelen – niet beter dan vorig jaar: toen werden elf auto’s in brand gestoken en waren er maar liefst 211 aanhoudingen.