Brusselse politie moet 528 keer in actie komen op oudejaarsavond

Eén wagen ging in vlammen op in de Grondelsstraat in de wijk Kuregem in Anderlecht.  ©  amg

Ondanks de nachtklok en het vuurwerkverbod is de Brusselse politie tijdens oudejaarsnacht 528 keer moeten tussenkomen. Daarbij werden 209 mensen tijdelijk opgepakt. De overtredingen liepen uiteen van het in brand steken van wagens tot het houden van lockdownfeestjes of het afschieten van vuurwerk.

wle, amg, jvh
Bron: BELGA

Dat meldt de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene, die de ordediensten tijdens deze oudejaarsnacht coördineert. Zowat de helft van de interventies vond plaats in de zone Brussel Hoofdstad/Elsene: 255 om precies te zijn. Daarnaast waren er 81 in Brussel-West, 86 in Brussel-Zuid, 21 in de zone Marlow, 10 in de zone Montgomery (Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe) en 75 in Brussel Noord.

In totaal werden daarbij 209 mensen van hun vrijheid beroofd. In 184 gevallen ging het om een administratieve aanhouding, in 25 gevallen om een gerechtelijke.

Brand

Tussen 18.00 uur en middernacht zijn in de zes Brusselse politiezones 20 wagens en 2 scooters in brand gestoken. Daarvan waren er 11 wagenbranden in de politiezone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst). Iets na drie uur vannacht kwam er ook nog een melding van brandstichting van nog eens drie wagens en één moto in de politiezone centrum.

Er waren voor middernacht ook 55 oproepen voor brandend straatmeubilair en 10 brandweerinterventies, waarvan drie voor woningbranden. De ziekenwagens van de Brusselse brandweer moesten ook al 75 keer uitrukken, terwijl de MIVB beschadigingen vaststelde aan 3 bussen, twee trams en twee tramhaltes. De politiediensten moesten tijdens hun gezamenlijke actie, in totaal 528 maal tussenkomen.

Molotovcocktails

In het begin van de avond waren er in de gemeenten Anderlecht en Vorst al vier wagens in brand gestoken. In Anderlecht ging het om drie voertuigen, één in de Grondelstraat en twee aan de metrohalte Aumale. In Vorst ging dan weer in de buurt van het gemeentehuis een auto in de vlammen op.

Op het Daillyplein in Schaarbeek had de politie ook al enkele jongeren betrapt die molotovcocktails bij hadden, en nog in Schaarbeek was ook een fietsenstalling in brand gestoken maar die brand was snel onder controle.

Vuurwerk

Vuurwerk was in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden maar toch moest de politie Brussel Hoofdstad/Elsene 59 maal tussenkomen omdat er vuurwerk werd afgestoken. De collega’s van Brussel West pakten daarvoor 9 personen op en namen 130 stukken vuurwerk in beslag, in Brussel Zuid waren er 20 interventies, in Marlow 10, in Montgomery 4 inbeslagnames en in Brussel Noord werden 15 mensen betrapt.

Samenscholingen en feestjes

84 personen kregen tenslotte een proces-verbaal omdat ze de avondklok niet respecteerden, 55 omdat ze het samenscholingsverbod met de voeten traden. De politie moest ook 6 feestjes stilleggen, met tussen de 5 en de 15 aanwezigen. Eén iemand kreeg ook een boete voor het niet dragen van een mondmasker.

‘Goed voorbereid’ op rellen

Oudejaarsavond in Brussel stond de laatste jaren synoniem met rellen. Vorig jaar werden elf auto’s in brand gestoken en waren er 211 aanhoudingen. Twee jaar geleden werd een apotheek geplunderd in Molenbeek en kreeg de politie het verwijt dat er amper of niet opgetreden werd tegen de plunderaars, brandstichters en herrieschoppers.

Dit jaar is de Brusselse politie dan ook goed voorbereid, zei korpschef Jurgen De Landsheer eerder al aan onze krant. ‘De zones werken onder een eengemaakt commando. We zullen snel en beslissend optreden bij rellen. We gaan geen kat-en-muisspelletjes met de politie tolereren.’