Planckendael viert: nieuwjaarsbaby geboren bij bonobo’s

 © Planckendael

De zoo van Planckendael heeft 2021 ingezet met een prachtige gebeurtenis: bij de bonobo’s is vannacht een babyaapje geboren.

jvh

De bonobo’s in Planckendael mochten in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw familielid verwelkomen. Moeder Nayembi beviel er van een nieuwjaarsbaby, die op het eerste gezicht in goede gezondheid verkeert. Het geslacht van het jong kon nog niet worden vastgesteld, aangezien Nayembi hem of haar zoals gebruikelijk nog de hele tijd beschermend vasthoudt.

Bonobo’s zijn een sterk bedreigde mensapensoort waarvan het stamboek van dierentuinen wereldwijd door Planckendael wordt beheerd. De bonobogroep in Mechelen mocht in 30 jaar tijd al 20 baby’s verwelkomen, en telt momenteel 20 leden: 12 vrouwtjes, 7 mannetjes en de boreling. Zodra het geslacht gekend is, zal er een naam worden gezocht. Dit jaar krijgen alle dieren die in Planckendael worden geboren een naam die begint met een ‘W’. Voor bonobo’s wordt traditioneel een naam in het Lingala of Swahili gezocht.

Planckendael onderzoekt bij de eigen bonobo’s ook hoe de diersoort zich in groep gedraagt. Omdat het om een omvangrijke groep gaat ten opzichte van andere dierentuinen, kunnen biologen, antropologen, psychologen en andere wetenschappers volgens de zoo uitzonderlijk veel informatie vergaren door de grote hoeveelheid aan interacties. De analyses helpen wetenschappers in Congo, waar de dieren moeilijker te volgen zijn in het wild.

 ©  Planckendael

 ©  Planckendael

 ©  Planckendael

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen