©  BELGA

Mathieu van der Poel wint GP Sven Nys in Baal

Mathieu van der Poel heeft voor het vierde opeenvolgende jaar de Grote Prijs Sven Nys in Baal gewonnen. Van der Poel bleek van een kopgroep van vijf uiteindelijk de sterkste en kwam solo over de meet. Wout van Aert bood het meeste weerwerk en begint het jaar met een tweede plaats, Tom Pidcock mocht als derde man mee het podium op. Eli Iserbyt werd bij zijn terugkeer in het veld vierde en blijft comfortabel leider in de X2O Badkamers Trofee.

Sam Varewyck

Het nieuwe jaar mag dan aangebroken zijn, maar sommige dingen zullen ook in 2021 hetzelfde blijven. Dat vrijwel alle ogen gericht zijn op Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) en Wout van Aert (Jumbo-Visma) wanneer ze aan de start staan in een cyclocross, bijvoorbeeld. Het was ook op nieuwjaarsdag in Baal niet anders: de twee koningen van de cross zijn weliswaar uitgeteld voor het klassement van de X2O Badkamers Trofee - dat op tijd gereden wordt - maar zij wilden 2021 aanvangen met een zege in de Grote Prijs Sven Nys.

De concurrentie zou in Baal echter opnieuw messcherp zijn. Eli Iserbyt maakte zijn comeback nadat hij zes dagen geleden zwaar ten val kwam tijdens de Superprestigemanche in Heusden-Zolder en een luxatie in de elleboog opliep. Hij verdedigde een voorsprong van 2’32” op Lars van der Haar en 3’04” op Toon Aerts, die beiden met hun nieuwe outfits van Baloise Trek Lions aan de start kwamen.

Geen heisa bij de start

Alle grote namen gingen goed van start in Baal. Quinten Hermans (Tormans Cyclo Cross) ging als eerste op avontuur: de man uit Tessenderlo bleef even weg van de rest, maar kreeg in de tweede ronde het gezelschap van Tom Pidcock (Trinity Cycling). Toen ook Van der Poel kwam aansluiten, was het over en uit voor Hermans: Van der Poel en Pidcock gingen samen verder.

In ronde drie kwamen ook Wout van Aert en Eli Iserbyt aansluiten en in ronde vier voegde ook Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) zich bij de groep, waardoor er vijf leiders kwamen. Van Aert, Iserbyt en Pidcock dreven elk om beurt het tempo de hoogte in, maar niemand kwam echt weg. Pas toen Mathieu van der Poel in de vijfde van zeven rondes aan de boom schudde, kwam er een echte schifting voorin.

Van der Poel lost iedereen

Van der Poel moest alle registers opentrekken om zijn concurrenten overboord te gooien. Michael Vanthourenhout stribbelde het hardst tegen, maar ook hij kraakte uiteindelijk. Pidcock nam dan maar over en bleef een hele poos op een handvol seconden van de wereldkampioen hangen. Van Aert, Iserbyt en Vanthourenhout volgden op grotere afstand.

In de voorlaatste ronde stoomde Van der Poel nog steeds genadeloos verder, maar in de achtervolging kwam er een wissel van de wacht. Van Aert ging op en over Pidcock en ging alleen op zoek naar de wereldkampioen. Zo bleef het spannend: bij het ingaan van de slotronde volgde Van Aert op 13 seconden van Van der Poel, terwijl ook Pidcock (op 20 seconden) nog niet helemaal uitgeteld was.

Ondanks de druk van Van Aert kwam Van der Poel nooit echt meer in de problemen n de slotronde. De Nederlander wint zo voor het vierde jaar op rij de Grote Prijs Sven Nys. Van Aert en Pidcock behielden eveneens hun posities en werden tweede en derde. Eli Iserbyt sloot de wedstrijd af als vierde en loopt daardoor ook uit op zijn overgebleven concurrenten in de X2O Badkamers Trofee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden