In Brabant wordt er nog druk gewerkt aan de vaccinatiecentra. ©  EPA-EFE

Nederlandse regering wil vroeger vaccineren, maar ziekenhuizen blijken niet klaar

De boodschap van de Nederlandse regering zaterdag dat ze eerder dan verwacht willen beginnen met vaccineren, botst nu op een praktisch bezwaar: blijkt dat de ziekenhuizen er nog niet klaar voor zijn.

De Telegraaf

Het originele plan was om vanaf 8 januari te vaccineren, maar daarmee kwam minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge onder vuur te liggen. De meeste Europese landen zijn immers al begonnen met de vaccinaties. Daarop besloot de regering om wat vroeger te starten: als het kon vanaf maandag 4 januari. Dan zou het ziekenhuispersoneel als eerste aan de beurt komen.

Het was onder meer onder druk van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, dat de regering die beslissing had genomen, maar hij moet nu zelf toegeven dat dat niet zomaar zal lukken. Ondanks eerdere beweringen dat de ziekenhuizen er klaar voor waren, blijkt dat nu toch niet het geval te zijn. “De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd”, aldus Kuipers zaterdag op de Nederlandse radio. “Het kost tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen.”

 ©  EPA-EFE

De ziekenhuizen werden overvallen door de beslissing van de regering. “De vervroegde vaccinatie van medewerkers in de acute zorg zal niet voor 8 januari kunnen plaatsvinden”, moet Kuipers toegeven. Hij komt op ’korte termijn’ met een plan.

Druk

De druk op de Nederlandse ziekenhuizen is enorm, inmiddels dreigt zelfs ’code zwart’, waarschuwde intensivist Diederik Gommers meermaals. In de afgelopen 24 uur kwamen er in Nederland 8.630 nieuwe besmettingen blij. Gommers is hoe dan ook blij met de vervroegde vaccinatie van ziekenhuispersoneel. “Ik heb, net als veel anderen, veel zorgen over de Britse variant van het coronavirus”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zaterdag tegen De Telegraaf. “Die komt meer onze kant op, en daar moeten we ons op voorbereiden. Voor dat de tweede vaccinatie is gegeven, zijn we zo vier weken verder. Als die Britse variant dan huishoudt in ons land, zijn we er beter op voorbereid.”

Gommers wil zich niet uitlaten over de problemen die er nu blijkbaar aan de kant van de ziekenhuizen liggen, op het moment dat het kabinet groen licht geeft om personeel eerder in te enten. “Ik ben intensivist, de invulling is echt aan anderen. Je kunt wel zeggen: ja, dan duurt het nog langer, maar het gaat mij erom dat we zo snel mogelijk moeten beginnen. Welke dag dat dan concreet is, zien we dan wel.”

Druppel

Er is geen tijd om te wachten: de handschoen moet worden opgepakt, stelt hij. “Ik ben heel blij dat de politiek heeft gezien dat er haast is geboden. We moeten als ziekenhuizen nu heel snel aan de slag kunnen.” In eerste instantie gaat het om ongeveer 30.000 medewerkers in de acute zorg. Gommers: “Een druppel op een gloeiende plaat, maar dan zijn we in ieder geval begonnen.”