Direct naar artikelinhoud
Zaak Sanda Dia

KU Leuven schorst zeven Reuzegommers, advocaten vechten beslissing aan: ‘Universiteit is bezweken onder de maatschappelijke druk’

Op 7 december 2018 overleed de 20-jarige Edegemse KU Leuven-student Sanda Dia na een extreem zwaar doopritueel van de club Reuzegom.Beeld Tim Dirven

De KU Leuven heeft alsnog bijkomende tuchtmaatregelen genomen tegen zeven leden van studentenclub Reuzegom die betrokken waren bij de doop die Sanda Dia het leven kostte. Volgens hun advocaten worden ze langdurig geschorst. Ze gaan in beroep.

Op 7 december 2018 overleed de 20-jarige Edegemse KU Leuven-student Sanda Dia na een extreem zwaar doopritueel van de club Reuzegom. Hij werd verplicht om liters alcohol te drinken, kreeg grote hoeveelheden visolie toegediend, er werd op hem geürineerd, en hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten. Toen Dia in het ziekenhuis werd binnengebracht, bedroeg zijn lichaamstemperatuur nog zo’n 27 graden.

Het parket verwees achttien studenten van Reuzegom naar de raadkamer, die in september vorig jaar moest beslissen of ze vervolgd zouden worden voor onder meer ‘onterende behandeling, toediening van kwalijke stoffen en onopzettelijke doding’. Doordat enkele advocaten van de studenten bijkomend onderzoek vroegen, werd die beslissing voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De KU Leuven had de betrokken studenten aanvankelijk slechts beperkte tuchtmaatregelen opgelegd: ze moesten een paper schrijven over dooprituelen en dertig uur vrijwilligerswerk doen. Op die maatregelen kwam veel kritiek, onder meer van de vader van Sanda Dia. “De KU Leuven weigert op te komen voor mijn zoon en maakt er zich van af met belachelijk lage tuchtstraffen voor de Reuzegommers. Een taakstraf van dertig uur, en dat is het dan. Dertig uur voor een dode jongen en een verwoeste familie”, zei Ousmane Dia in een interview met deze krant. 

Maar ook heel wat werknemers en studenten van de universiteit begrepen de beslissing niet. “Welk signaal geven we aan huidige en toekomstige studenten indien tot op vandaag geen enkele van de achttien betrokken daders enige noemenswaardige sanctie heeft gekregen?”, schreven meer dan twintig professoren en onderzoekers van de KU Leuven begin augustus in een open brief aan rector Luc Sels. In een reactie op alle kritiek zei Sels op 4 augustus in Terzake dat de universiteit pas bijkomende maatregelen zou overwegen na een eventuele gerechtelijke sanctie tegen de Reuzegom-leden. “We zullen onze beslissing laten volgen op die sanctie.”

Minstens een jaar schorsing

Maar daar is de universiteit nu dus op teruggekomen. Na inzage van het strafrechtelijk dossier heeft het tuchtorgaan van de KU Leuven beslist om alsnog bijkomende maatregelen te treffen tegen zeven Reuzegom-studenten die nog aan de universiteit ingeschreven zijn – anderen zijn intussen al afgestudeerd. Het gaat om schorsingen van minstens een jaar, al wil de universiteit dat niet bevestigen. Alle zeven studenten hebben immers beroep aangetekend, en tot dat behandeld is wil de KU Leuven niet reageren.

Advocaat Johan Platteau, die een van de zeven studenten vertegenwoordigt, kondigt aan de beslissing van de KU Leuven ook te zullen aanvechten via de kortgedingrechter. “De universiteit heeft mijn cliënt destijds al gestraft. Ze kan niet twee keer voor hetzelfde straffen. Het is duidelijk dat de KU Leuven bezweken is onder de maatschappelijke druk.” 

Advocaat Sven Mary vertegenwoordigt Ousmane Dia, de vader van Sanda. “We zijn van deze disciplinaire beslissingen niet op de hoogte gebracht. Dat hoeft ook niet: dit staat buiten het strafrechtelijke dossier. Mijn cliënt is wel blij dat de universiteitstop de zaak na twee jaar eindelijk ernstig begint te nemen. Ousmane Dia heeft echter van in het begin gezegd dat het hem niet te doen is om straffen, maar om antwoorden. Hij wil weten wat er met zijn zoon gebeurd is op die fatale doop. Die antwoorden heeft hij nog steeds niet. Door vertragingsmanoeuvres van de verdediging zal hij daar allicht ook nog lang op moeten wachten. Dat weegt zwaar op hem.”

Mary roept de KU Leuven ook opnieuw op om zich burgerlijke partij te stellen. “Nu de universiteit eindelijk lijkt te beseffen hoe zwaarwichtig de feiten zijn, zou het haar sieren dat ze zich ook burgerlijke partij stelt. Tenslotte is een van haar studenten gestorven. Je zou toch denken dat dat volstaat om niet aan de zijlijn te blijven staan. Het is tijd dat de KU Leuven in deze kleur bekent.”

De beslissing van de raadkamer over een eventuele vervolging van de in totaal achttien Reuzegom-studenten wordt ten vroegste midden dit jaar verwacht.