Huizenprijzen stijgen opnieuw, maar verkoop daalt: "Mensen wilden vooral coronaproof kopen"

Volgens de notarisbarometer is de gemiddelde prijs van een huis in ons land in 2020 gestegen met 5,7 procent naar 276.993 euro. Dat is zo'n 15.000 euro meer dan de gemiddelde prijs in 2019. Door de coronacrisis werden er in 2020 wel minder huizen verkocht dan het jaar ervoor. Dat de prijzen toch stegen komt door een inhaalbeweging in de zomer en het feit dat mensen vooral "coronaproof" wilden kopen, volgens Bart van Opstal van Notaris.be. 

In 2020 betaalde de Belg gemiddeld 276.993 euro voor een huis. Dat is een stijging van 5,7 procent of 15.000 euro in vergelijking met 2019. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een prijsstijging van 14.000 euro. 

Voor een appartement betaalden we gemiddeld 244.112 euro, een stijging van 6,8 procent of 16.000 euro. Rekening houdend met de inflatie is dat een stijging van 15.000 euro. 

De verkoop van vastgoed daalde vorig jaar dan wel weer met 2,7 procent. De coronacrisis zorgde in het voorjaar voor een daling van de verkoop. Vanaf de zomer was er een sterke inhaalbeweging, maar die was onvoldoende om de achterstand weg te werken. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er was vooral interesse in woningen met een tuin, balkon of extra ruimte

Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

"Ondanks het feit dat we minder transacties hebben gekend, zien we dat die prijzen toch heel fel gestegen zijn", klinkt het bij Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. "Daar zijn hoofdzakelijk twee redenen voor: de inhaalbeweging in de tweede helft van het jaar. Er waren erg veel kandidaatkopers en de concurrentie was groot. Daardoor was er minder ruimte om te onderhandelen en zijn de prijzen gestegen."

"Daarnaast wilden mensen ook coronaproof kopen. Zo was er vooral interesse in woningen met een tuin, balkon of extra ruimte. Dat maakt natuurlijk dat je ook in een hogere prijsklasse zit." 

Bij vastgoedmakelaar ERA zag men gelijkaardige conclusies. Zij zagen een stijging van 5,93 procent bij de Vlaamse huisprijzen. Dat is volgens hen de grootste stijging sinds 2006. De prijzen stegen daarbij sneller in de centrumsteden (7,01 procent) dan in de rest van Vlaanderen (5,78 procent). 

Bij de appartementen was er een prijsstijging van 4,86 procent. Ook de grootste stijging sinds 2006. Er was vooral een sterke toename in de kustgemeenten, met zo'n 7 procent. Appartementen zonder terras geraakten daarbij moeilijker verkocht in 2020: ze hadden gemiddeld drie weken langer nodig om verkocht te raken dan appartementen met terras. 

Huisprijzen per provincie

De gemiddelde prijs van een huis is in 2020 in alle Vlaamse provincies gestegen. In Antwerpen was de prijsstijging het grootste met een stijging van 7,6 procent. De gemiddelde prijs voor een huis was daar 327.577 euro. Maar ook in Limburg was er een grote prijsstijging van 7,4 procent. In Oost-Vlaanderen stegen de prijzen dan weer het minst hard met 5,7 procent. 

In heel België stegen de prijzen het meeste in Luxemburg met een prijsstijging van 11,2 procent. De gemiddelde prijs van een huis was 225.918 euro. De laagste prijsstijging was in Namen met 4,1 procent. 

Lees verder onder de kaart.

Appartementsprijzen per provincie

Ook voor appartementen zijn de prijzen in alle Vlaamse provincies gestegen. Net zoals bij de huizen was de prijsstijging het grootste in de provincie Antwerpen met een stijging van 7,4 procent. De gemiddelde prijs voor een appartement was 230.983. Ook in Limburg was er een grote prijsstijging met 6,9 procent. In Oost-Vlaanderen stegen de prijzen het minste met 3,5 procent. 

In heel België steeg de prijs voor een appartement het meeste in Waals-Brabant met een stijging van 9,1 procent. De gemiddelde prijs voor een appartement was daar 270.264 euro. De laagste prijsstijging was ook voor appartementen in Namen met een stijging van 3,1 procent. 

Lees verder onder de kaart.

"Jongeren minder actief geworden"

Ten slotte bekeek Notaris.be ook wat de gemiddelde leeftijd was van de kopers in België. Wie in 2020 vastgoed heeft gekocht was gemiddeld 42 jaar oud. "De jongeren - de leeftijdscategorie onder de 30 jaar - zijn minder actief geworden", klinkt het bij van Opstal. "In 2019 waren zij extra actief omdat ze maximaal wilden profiteren van de woonbonus." In 2020 was slechts 1 op 4 kopers jonger dan 30. 

Is kopen altijd de beste optie?

De Vlaming heeft een baksteen in de maag. Want ook al worden huizen steeds duurder, het principe huisje, tuintje, kindje blijft de norm. Huren daarentegen vinden heel wat mensen dom, want weggesmeten geld. Maar klopt dat? Sven Damen, vastgoedexpert van de UAntwerpen, weegt de pro's en contra's af in de Universiteit van Vlaanderen. 

Meest gelezen