Agentschap Zorg en Gezondheid wil “snel overleggen met ziekenhuizen om vaccinatie te versnellen”

 ©  via REUTERS

Bron: BELGA

Nu de vaccinatiecampagne vandaag officieel uitgerold is met de eerste leveringen van Pfizer aan ziekenhuizen, klinkt de kreet om versnelling stilaan oorverdovend. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dinsdag op een persconferentie dat er snel overlegd zal worden met ziekenhuizen en woonzorgcentra om op te schalen.

Vandaag/dinsdag hebben verschillende van de dertien hub-ziekenhuizen de eerste dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin ontvangen. Deze week zullen ongeveer 23.000 bewoners van woonzorgcentra een eerste prik krijgen: 6.600 in Vlaanderen, 12.000 in Wallonië en 4.000 in Brussel. Nochtans ontvangt ons land deze week al bijna 45.000 vaccins, of 90.000 dosissen.

De druk om te versnellen wordt dan ook steeds groter. Is het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid daar wel klaar voor? “Ja”, zegt administrateur-generaal dr. Dirk Dewolf. “Sinds deze middag (dinsdag, red.) zijn we zeker dat Pfizer in de laatste week van januari 81.000 dosissen zal leveren. Omdat we de tweede dosissen niet meer in stock moeten houden, kunnen we meer gaan vaccineren.”

Vanaf volgende week zal het agentschap dan ook opschalen in overleg met de ziekenhuizen en de woonzorgcentra.

Eén van de dertien hub-ziekenhuizen in Vlaanderen die dinsdag de eerste levering kregen, is de campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen in Wilrijk. Zes trays met ampullen, goed voor ongeveer 6.000 dosissen, worden er bewaard bij -70 graden. “Morgenochtend worden die dan ontdooid in de koelkast”, zegt Isabelle Glorieux, hoofdapotheker van GZA Ziekenhuizen. “Rond de middag zal de vaccinatie starten van 300 bewoners van woonzorgcentrum Sint-Barbara in Herselt.”

In Wilrijk zullen 24.000 dosissen worden geleverd, goed voor 12.000 bewoners in 78 woonzorgcentra in de Kempen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen